Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, beş günlük yükselişin ardından ABD’de durgunluk endişelerinin artması ve agresif sıkılaşma politikasının güvenli varlıklara olan talebi zayıflatmasıyla yatay seyrediyor.

Sabah saatlerinde spot altın 1.868 dolar seviyesini gördü.

Spot altın, doların bir gün önce bir ayın en düşük değerine yakın seviyelere gerilemesi ve tahvil getirilerinin hayal kırıklığı yaratan ekonomi verileriyle düşmesi sonrası iki haftanın en yüksek seviyesinden işlem görüyor.

Nisan ayında yeni ev satışları beklenenin üzerinde düşerken, maliyetlerin artması ve servis sağlayıcılardaki yüksek satış fiyatlarının talebi zayıflatması sonrası iş aktivitesi Mayıs başında dört ayın en düşük seviyesine geriledi.

Fed bu ay faizleri 50 baz puan artırırken, Fed Başkanı Jerome Powell 40 yılın en yüksek enflasyonunu dizginlemek için Haziran ve Temmuz ayı için de benzer büyüklükte artışlar yapabileceklerinin işaretini vermişti.

Yine de Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic faiz artışlarının Eylül ayında durdurulabileceğini söylemesi sonrası meslektaşlarına dikkatli şekilde ilerlenmesi gerektiği uyarısında bulunmuştu.

Diğer yandan yatırımcıları riskli pozisyonlardan uzak durmaya iterek altının cazibesini artıracak belirsizlikler ortaya çıkmaya devam ediyor.

Kuzey Kore Çarşamba günü, ABD Başkanı Joe Biden’ın Japonya ve Güney Kore ziyaretini tamamlamasından birkaç saat sonra en az üç şüpheli balistik füze denemesi gerçekleştirdi.

Ünlü milyarder George Soros Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin Avrupa’yı dengesizleştirdiğini ve yeni bir dünya savaşının başlamasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

“Wall Street’te endişe duvarları büyümeye devam ederken altını durdurmak mümkün olmayabilir” diyen Oanda Corp. Kıdemli Piyasa Analisti, “Enflasyonist baskıların sürdüğü, Çin’deki Kovid-19 durumunun büyük bir bilinmez olarak kalmaya devam ettiği ve ABD’deki şirketlerin görünümleri düşürdüğü ortamda altının destek görmeye devam edeceğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.