Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, Haziran ayında yapılan Fed toplantısının tutanakları açıklanmadan yatırımcıların enflasyona ağırlık vermesiyle 1.800 dolar sınırında bulunuyor. Gram altın ise 500 TL’nin üzerine tırmandı.

Fed, çarşamba günü 15-16 Haziran’da gerçekleştirdiği toplantının tutanaklarını açıklayacak. Böylece piyasa tutanaklarda beklenenden erken bir faiz artırımı olup olmayacağına dair ipuçları arayacak.

Altın yatırımcıları ise tutanaklar açıklanmadan enflasyon görünümüne ve koronavirüsün delta varyantının oluşturduğu risklere odaklanmış gözüküyor.

Oversea Chinese-Banking Corp Ekonomisti Howie Lee ise Haziran ayındaki keskin düşüşten sonra altındaki bu yükselişin teknik bir toparlanma olduğunu belirterek “Altın 1.800 doları geçmek istemiyor gibi gözüküyor ama ekonomik verilerde herhangi bir kötüleşme olursa, bu altının yükselmesini hızlandıracaktır” dedi.

Ons altın fiyatı

Geçen hafta istihdam verileri öncesinde 1.752 dolara kadar gerileyerek iki ayın en düşüğüne gelen ons altın, istihdam verilerinin beklentiyi aşması ve enflasyona dair endişelerin artırmasıyla yeniden yükselmişti.

Haziran ayını yüzde 7’den fazla düşüşle 1.755 dolar civarında kapatan ons altın, Temmuz ayı başından beri kademeli bir yükselişle 1.800 dolara kadar tırmandı.

Gram altın fiyatı

Nisan ve Mayıs’ta küresel altın fiyatlarındaki ve Dolar/TL ’deki yükselişi takip ederek istikrarlı bir yükseliş kaydeden gram altın, Haziran başında 527 TL’ye ulaşarak bu yılın zirvesini görmüştü. Sonrasında küresel altın fiyatlarındaki gerilemeyi takip eden gram altın, Haziran ortasından bu yana dar bir fiyat aralığında seyrediyor.