Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, Fed Başkanı Jerome Powell’ın ultra genişlemeci para politikasına hala bağlı olduklarını söylemesiyle art arda dördüncü haftayı da kazançla kapatmaya doğru ilerliyor. Gram altın ise sıkıştığı dar fiyat aralığında işlem görmeye devam ediyor.

Senato Bankacılık Komitesi’nde konuşan Powell, enflasyon rahatsız edici seviyelere ulaşsa dahi merkez bankasının ABD ekonomisini destekleyici duruşunu korumasını savundu. Tarihte nadir görülen fiyat gelişmeleriyle karşı karşıya kaldıklarını belirten Powell, enflasyonun geçici olup olmadığını yakından takip edeceklerini söyledi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise fiyatlardaki artışın birkaç ay daha devam edebileceğini ancak son zamanlardaki şaşırtıcı enflasyonun zamanla gevşemesini beklediğini ifade etti.

Yellen, enflasyonist baskıların ekonomik toparlanmayı durdurabileceğine dair endişelere de değinerek, "2008'deki mali krize doğru giderken gördüğümüz türden tehlikeleri gördüğümüzü sanmıyorum." ifadesini kullandı.

Yellen ve Powell’dan sonra 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi Perşembe günü bu haftanın en düşük seviyesine inerken Bloomberg Dolar Spot Endeksi de 1.144 seviyesine geriledi.

Ons altın fiyatı

ABD’de ekonominin hızlı bir şekilde toparlanması ve Fed’in görece güvercin mesajlarıyla geçen üç haftayı kazançla kapatan ons altın, beklenenden yüksek gelen enflasyon verisi sonrasında bu haftayı da kazançla kapatmaya doğru ilerliyor.

Haziran ayını 1.770 dolar civarında kapatan ons altın, Temmuz başından bu yana istikrarlı bir yükseliş kaydederek 1.826 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın, Dolar/TL ve küresel altın fiyatlarının bir süredir birbirini dengelemesiyle dar bir fiyat aralığında işlem görüyor. Geçen hafta küresel altın fiyatlarındaki yükselişle 508 TL’ye kadar tırmanan ons altın, hafta başından bu yana 500 TL civarında bulunuyor.