Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(09:00'da güncellendi)

Altının rekorları alt üst eden rallisi, vadeli altın kontratlarının ilk kez ons başına 2,000 doları görmesi ve gümüşün sert bir yükseliş göstermesinin ardından, yatırımcıların fiyatların çok hızlı ve çok fazla yükselmiş olabileceğini düşünmeleri ile birlikte hızını kaybetmekte olduğuna ilişkin işaretler verdi.

Vadeli altın kontratları yüzde 2'den fazla yükselerek rekor seviyeye çıkmasının ardından, yatırımcıların kârlarını realize etmeye yönelmesi ve doların erken saatlerdeki kayıplarının bir kısmını yerine koyması ile birlikte bu kazancını geri verdi. Koronavirüsün tetiklediği ekonomik kargaşada bitişin henüz görülmemesi ve büyümeyi desteklemek için ilave teşviklere ihtiyaç duyulacağı beklentilerine karşın, yatırımcılar fiyatları daha da yukarı itebilmek için daha fazla yukarı yönlü faktör bekliyor olabilir.

Singapur'da GoldSilver Central Pte. dealerı Brian Lan, "Bu zirvenin de zirvesi ve her zaman diliminde, traderlar fiyatları daha da yukarı itmekteler" dedi. Spot altında kazançların ons başına 1,981 dolara ulaştıktan sonra teklemeye başladığına dikkat çeken Lan, bu seviyelerde gücün kalmadığını ve birkaç kez yukarı zorlama olduğunu ve düzeltmenin yakın olabileceğini, bu nedenle bir miktar kâr satışı geliyor olabileceğini sözlerine ekledi.

Altın vadeli kontratları Singapur saati ile 12:34'te yüzde 0.4 yukarıda ons başına 1,963.70 dolar seviyelerinde seyrediyordu. Spot altın yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,946.42 dolara çıktı. Spot gümüş yüzde 6'dan fazla değer kazanarak Nisan 2013'ten beri en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 2 düştü. Gümüş bu sert dalgalanmanın ardından yüzde 0.7 yukarıda ons başına 24.7518 dolar seviyelerimde seyrediyordu. Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi ve halen yaklaşık 2 yılın en düşük seviyeleri yakınında seyrediyor.

Fiyatların Salı günü sendelemesine karşın, piyasa gözlemcilerinin önemli kısmı, hem altın hem de gümüşün daha da yükseleceği görüşünde. Zira altın ve gümüş piyasalarını destekleyen faktörleri içeren uzun bir liste var; dolardaki zayıflık sürüyor, jeopolitik gerilimler artıyor, reel faizler sert düştü, tüm dünyada hükümetler ve merkez bankaları ekonomilerini desteklemek için daha önce benzeri görülmemiş büyüklükte teşvik paketlerini uygulamaya koyuyorlar.

UBS Group AG'nin refah yönetimi birimi emtia ve Dövizden sorumlu icra direktörü Wayne Gordon, "ABD dolarının değer kaybetmesi, negatif faizlerin daha derinleşmesi, jeopolitik gelişmelere ve ABD-Çin ilişkilerine ilişkin belirsizlikler," dedi ve "Bu faktörlerin bileşim, altını güçlü bir şekilde yukarı iten sebebi oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Fed Toplantısı

28-29 Temmuz'da düzenlenecek olan bu haftaki Fed toplantısı traderlara yön konusunda daha fazla işaret verebilir. Koronavirüs pandemisi ile küresel mücadeledeki başarızılıkların Fed Başkanı Jerome Powell'ı faizlerin daha uzun bir süre sıfır seviyesi yakında kalacağını işaret etmeye sevkedebileceği yolunda bazı beklentiler var.

Sydney'de ABC Bullion küresel genel müdürü Nicholas Frappell, "Fed toplantısından çıkacak mesajın, daha fazla mali desteğe ihtiyaç duyulduğunun bir kez daha vurgulanması ile birlikte, güvercin olması bekleniyor ve bu da muhtemelen altına destek olacak," dedi ve "Reel faizlerin negatif bölgede daha da derine inmesi ve koronavirüs pandemisindeki yayılmanın doları vurması da altın için iyi" şeklinde görüş bildirdi.

Kesintisiz gelen yatırımcı talebi değerli metallerdeki güçlü yükselişlere destek oldu. Altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları bu yıl 2009'da gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesini şimdiden aşmış durumda ve gümüş varlıkları tüm zamanların en yüksek seviyesi yakınında.

Gümüşte Arz Endişeleri

Gümüş için ilave destek arza ilişkin endişelerden geliyor. Gümüş Enstitüsü bu ay 2020 yılında maden üretiminin yüzde 7 düşeceği tahmininde bulundu. Bazı ülkelerde görülen ılımlı toparlanma da, güneş enerjisi panelleri ve elektronik parça üretiminde kullanılan bu metal için talebi artırabilir.

Citigroup Inc.'ye göre, gümüş servet koruma isteğinin arttığı ya da enflasyondan dolayı refahın azalacağına ilişkin endişelerin güçlendiği dönemlerde ve küresel ekonomik faaliyetin toparlandığı zamanlarda çok güçlü bir performans gösteriyor. Aralarında Aakash Doshi'nin bulunduğu Citigroup analistleri, bu faktörlerin her ikisinin fiyatları önümüzdeki altı ila 12 aylık dönemde desteklemesinin beklendiğini ve fiyatların, eğer bu yukarı faktörler devam ederse, 2021 yılının ortalarına kadar 30 dolara çıkabileceğini kaydettiler.

UBS'ten Gordon, "Altındaki ralliyi muhtemelen kaçıranlar, dolardaki değer kaybını hedge etme ve reel faizlerin negatif bölgede daha da derinlere inmesi gibi benzer fikirlere dayanarak gümüşe yöneldi," dedi ve "Gümüşün volatiletesi altınınkinin neredeyse iki katı, bu nedenle, hedge etme ve güvenli liman perspektifinden bakıldığında, biz halen altını tercih ediyoruz" şeklinde görüş bildirdi.