Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Altın, Fed'in faiz kararının ardından ilk kez ons başına 2.200 doların üzerine çıktı.

Külçe, kazançlarını kaybetmeden önce erken işlemlerde rekora yükseldi. Artan jeopolitik riskler ve Çin liderliğindeki merkez bankalarının satın almaları da dahil olmak üzere uzun süredir devam eden desteklerle Şubat ortasından bu yana yükselişe geçti.

Ancak hızlı yükseliş birçok piyasa gözlemcisini şaşırttı.

Yükseliş kısmen ABD'de daha gevşek para politikası beklentilerinden kaynaklandı ve bu durum Çarşamba günü Fed tarafından yeniden doğrulandı. Başkan Jerome Powell, yetkililerin fiyatların düştüğüne dair daha fazla kanıt görmek istediklerini vurgulamaya devam etti, ancak "çoğu insanın görüşüne göre bu güveni sağlayacağımız ve faiz indirimleri olacağı hâlâ muhtemel" dedi.

Pepperstone Group Araştırma Başkanı Chris Weston, "Dün gece gördüğümüz şey, altın yatırımcılarının geri gelmesi için gerçekten yeşil ışıktı. Fed, şu anda enflasyona karşı hoşgörülü olduklarını söyledi. Gördüm ki, işgücü piyasasının gücünün engel teşkil etmeyeceği konusunda hoşgörülüler” dedi.

Fed'in uzun zamandır beklenen hamlesinin zamanlamasına ilişkin spekülasyonlar, yatırımcıların altın üzerindeki net uzun pozisyonlarını geçen hafta 2019'dan bu yana en fazla artırdığını gösteren verilerle birlikte son dönemdeki kazanımların tetikleyicisi olmuş olabilir.