Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) baş ekonomisti Philip Lane Çarşamba günü yaptığı açıklamada, güçlü gelen verilerin Euro Bölgesi'nde toparlanmaya ilişkin iyi bir kılavuz olmayabileceğini söyledi. Lane'in yorumu iyimser beklentileri azalttı.

Nisan ayında dip gören Euro Bölgesi ekonomisi koronavirüsü kontrol altına almak için gidilen kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmasıyla birlikte canlanıyor. Beklenmedik ölçüde güçlü gelen PMI ve Ifo rakamları "V" şeklinde görece hızlı bir toparlanmaya dair umutları artırdı.

Ancak Lane, Reuters'ın haberine göre daralmanın sertliği dikkate alındığında kısa vadeli göstergelerde önemli ölçüde iyileşme olmasının normal olduğunu, bunun gelecek için iyi bir kılavuz olmadığını ve kısıtlamaların uzamasıyla birlikte faaliyetin uzun bir süre kriz öncesi seviyelerde kalacağını söyledi.

"Gelir kayıpları ve önlem tasarrufları tüketim üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor." diyen Lane, Zayıf talep, süregelen arz kısıtlamaları ve devam eden sosyal mesafe kısıtlamaları ekonomik faaliyetin normalleşmesini engelliyor." diyerek devam etti.

Bununla birlikte Lane, bazı uzmanların petrol fiyatlarındaki çöküşten dolayı endişe ettiği negatif enflasyon rakamlarından kaçınılabileceği konusunda daha fazla güven duyduğunu söyledi.