Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Slovenya Merkez Bankası'nın düzenlediği bir etkinlikte konuşan AMB Başkanı Christine Lagarde faiz artışlarının kademeli olacağını dile getirdi. Lagarde "İlk faiz artışı AMB'nin sözlü yönlendirmesinde de belirttiği gibi varlık alım programının bitişinden 'bir süre sonra' gerçekleşecek. Her ne kadar bu 'süre' net olarak belirlenmese de bu birkaç hafta anlamına gelebilir" ifadesini kullandı.

Lagarde Euro'yu savunmak için daha önce görülmemiş risklere karşı koyduklarını kaydetti.

Enflasyon konusunda uyaran Lagarde "Hızlı ekonomik toparlanma sonrası yüksek enflasyon dönemi geri geldi. Enflasyon bir süre daha yüksek kalacak gibi görünüyor. Rusya-Ukrayna savaşı enfasyondaki riskleri artırdı ve büyüme görünümünü kötüleştirdi" diye konuştu.

Euro Bölgesi enflasyonunun bankanın yüzde 2'lik hedefinin neredeyse 4 misli üzerinde seyretmesi nedeniyle AMB yetkililerinin Temmuz ayında faiz artırımına başlamaya yönelik görüşleri de güçleniyor.

Para piyasalarında da Temmuz ve Eylül ayı toplantılarında 25'er baz panlık faiz artışı fiyatlanıyor. Traderlar mevduat faizinin iki yıl içinde yüzde 1.5'e yükselmesini bekliyor.

Bugün konuşan AMB Yönetim Kurulu Üyesi Frank Elderson, Ukrayna'daki savaşın resesyon riskini gündeme getirmesine rağmen Temmuz ayından itibaren faiz artırımına başlanabileceğini belirtti. Diğer bir AMB Üyesi Francois Villeroy da yazdan itibaren kademeli faiz artışının başlayabileceğini dile getirdi.

AMB Yönetim Kurulu Üyesi Frank Elderson, Ukrayna'daki savaşın resesyon riskini gündeme getirmesine rağmen Temmuz ayından itibaren faiz artırımına başlanabileceğini belirtti.

Brüksel'deki bir konferansta konuşan Elderson bankanın net varlık alımlarının sonlanabileceğini ifade ederek "Bu da Temmuz'da politikada normalleşmeyi değerlendirmemizi sağlayacak" dedi. Elderson atılacak adımların ekonomik verilere bağlı olacağını belirtti. Elderson her ne kadar pandemi sonrası toparlanma beklenenden zayıf olsa da resesyon ihtimalinin henüz görünmediğini ifade etti.

Diğer bir Yönetim Kurulu Üyesi Francois Villeroy da Fransız bir radyo kanalına verdiği mülakatta yazdan itibaren kademeli faiz artışının başlayabileceğini söyledi. Enflasyonu yüzde 2'lik hedefe yaklaştırmak için gereken neyse yapılacağını belirten Villeroy "Çojk belirsizliklerle dolu bir dünyadayız ve ekonomiye zarar vermeden enflasyonu düşürmek için para politikamızı ayarlayacak doğru yolu bulmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Euro Bölgesi enflasyonunun bankanın yüzde 2'lik hedefinin neredeyse 4 misli üzerinde seyretmesi nedeniyle AMB yetkililerinin Temmuz ayında faiz artırımına başlamaya yönelik görüşleri de güçleniyor.

AMB 2011 yılından beri faiz artırımına gitmedi, mevduat faizi 2014 yılından bu yana negatif bölgede.