AMB'den enflasyon uyarısı
-
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi ve Hırvatistan Merkez Bankası Başkanı Ante Zigman, enflasyonun kontrol altına alınmaması halinde ekonomik büyümenin tehlikeye girebileceği uyarısında bulundu.
-
Zigman ayrıca piyasalardaki agresif faiz artışı beklentilerinin AMB'nin kararlarını belirlemeyeceğini vurgulayarak, "Kararımızı piyasa beklentilerine göre vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi ve Hırvatistan Merkez Bankası Başkanı Ante Zigman, Bloomberg Television'a yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi ekonomisinin ikinci çeyrekte beklenenden güçlü büyümesinin ardından enflasyonla mücadelenin öncelikli olmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.
Halen yüzde 3'ün üzerinde bulunan enflasyonun AMB'nin yüzde 2 hedef seviyesine indirilmesi gerektiğini belirten Zigman, "Büyüme konusunda büyük bir iyimserlik var. Enflasyona gerçekten önem vermemiz gerekiyor, çünkü enflasyon da sonuçta büyümeyi tehlikeye atabilir" dedi.
"Kararımızı piyasa beklentilerine göre vermeyeceğiz"
AMB'nin faiz oranlarını ikinci kez artırmasının ardından, enflasyonu hedef seviyesine döndürmek için daha ne kadar sıkılaştırma yapılması gerektiği değerlendiriliyor. Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki yükselişin önümüzdeki aylarda enflasyonu yüzde 4'e doğru taşıyabileceği öngörülürken, Euro Bölgesi ekonomisinin İran savaşının etkilerine şu ana kadar dayanıklı olduğu belirtiliyor.
REKLAM
REKLAM
Piyasalar, yüzde 2,5 seviyesindeki mevduat faizinin en az üç kez daha artırılmasını fiyatlıyor. Bazı AMB yetkilileri daha kısıtlayıcı bir para politikasının gerekebileceğini belirtirken, bazı yetkililer ise aşırı sıkılaştırmaya karşı uyarıda bulunuyor.
Zigman, AMB'nin nötr faiz oranının hangi seviyede olduğuna aşırı odaklanmaması gerektiğini belirterek, "Bizim için, özellikle de benim için, tüm enflasyon göstergelerinin kontrol altında olması önemli" dedi.
Enflasyonun halen yüksek olduğunu ancak bunun ekonominin diğer alanlarına henüz güçlü biçimde yansımadığını ifade eden Zigman, ücret artışlarının da kontrol altında olduğunu söyledi. Enflasyondaki yükselişin büyük ölçüde enerji fiyatları ve jeopolitik gelişmelerden kaynaklandığını belirten Zigman, fiyat baskılarının diğer bileşenlerinde ise şu aşamada belirgin bir ikinci tur etki görülmediğini kaydetti.
REKLAM
REKLAM
Gelecek ay olası bir faiz artışına ilişkin değerlendirmesinde Zigman, "Çok yoğun bir tartışma bekliyorum ve bu, o anda sahip olacağımız verilere bağlı olacak" dedi.
Zigman ayrıca piyasalardaki agresif faiz artışı beklentilerinin AMB'nin kararlarını belirlemeyeceğini vurgulayarak, "Piyasalar her zaman spekülasyon yapar ve kendi beklentileri ve gerekçeleri vardır. Biz kararımızı piyasa beklentilerine göre vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.