Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) bugün gerçekleştirdiği politika toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Banka, politika faizini yüzde 0, marjinal fonlama faizini yüzde 0.25, mevduat faizini de eksi yüzde 0.5'te tuttu.

Banka, pandemi tahvil alım programında da değişikliğe gitmedi. AMB, daha öncesinde Pandemi Acil Satın Alma Programı'nı (PEPP) 600 milyar euro artırmış, varlık alım programı böylece 1.35 trilyon euroya yükselmişti.

Yetkililerin pandemi kaynaklı ekonomik şoktan toparlanma konusunda daha fazla güven duymasına karşı toparlanma hız kesti ve ufukta yeni riskler bulunuyor. Vaka sayıları yeniden artışta ve güçlü euro enflasyon üzerinde baskı oluşturabilir. Ekonomistler AMB'nin bu yılın sonuna doğru tahvil alımlarını artırmasını bekliyor.

AMB Başkanı Christine Lagarde, TSİ 15.30'da basın toplantısı gerçekleştirdi. Lagarde, AMB'nin kararını ve büyüme ile enflasyona ilişkin yeni projeksiyonları açıklayacak. Ayrıca merakla beklenen güçlü euro ile ilgili de konuştu.

Lagarde, Bankanın euronun enflasyon üzerindeki etkisini dikkatli bir şekilde değerlendireceğini belirten Lagarde, bankanın kur hedefi bulunmadığının altını çizerek, "Yetkimiz istikrarı sağlamak yönünde." dedi.

Büyüme ve enflasyon projeksiyonları

AMB, Euro Bölgesi'nde bu yıla ilişkin daralma tahminini yüzde 8.7'den yüzde 8'e indirdi. Banka 2021 büyüme tahminini yüzde 5.2'den yüzde 5'e indirdi. 2022 büyüme tahmini yüzde 3.3'ten yüzde 3.2'ye indi.

Banka, 2020 enflasyon tahminini yüzde 0.3 seviyesinde tuttu. 2021 enflasyon tahmini yüzde 0.8'den yüzde 1'e yükseldi. 2022 tahmini yüzde 1.3'te sabit kaldı.