Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler AMB Üyesi Schnabel'den 'şahin' çıkış

AMB Üyesi Schnabel'den 'şahin' çıkış

  • Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi Isabel Schnabel, Orta Doğu'da uzayan çatışmalar ve Euro Bölgesi ekonomisinin dirençli seyri nedeniyle faiz oranlarının daha da yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

  • Alman üye, yüksek enerji maliyetlerinin tüketici fiyatlarındaki artışı uzun süre yüzde 2 hedefinin üzerinde tutacağını belirterek, yetkililerin ikinci tur etkileri önlemek için erken harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin ekonomi platformu Bloomberg HT'yi Google listesine ekleyin Türkiye'nin ekonomi platformu Bloomberg HT'yi Google listesine ekleyin
AMB Üyesi Schnabel'den 'şahin' çıkış
26 Ağustos 2026, 08:24 Güncelleme :

Avrupa'da artan enflasyonist baskılar nedeniyle şahin sesler yükseliyor.

Bloomberg’e yaptığı değerlendirmelerde Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi Isabel Schnabel, mevcut politika faiz oranlarıyla enflasyonun orta vadede hedeflenen seviyeye dönmesinin zor olduğunu ve bu nedenle ilave parasal sıkılaştırmanın kaçınılmaz hale geldiğini belirtti.

Özellikle toplam talebin direnç gösterdiği bir ortamda, enflasyonist baskıların ücretlere yansımasını beklemenin Merkez Bankası’nı geride bırakacağı uyarısında bulundu. AMB, İran savaşı kaynaklı şokların ardından borçlanma maliyetlerini artıran ilk büyük merkez bankası olurken, yatırımcılar gelecek ayki toplantıda 25 baz puanlık bir artışla mevduat faizinin %2,50 seviyesine çıkarılmasını neredeyse tamamen fiyatlıyor.

REKLAM

REKLAM

Büyüme ve gaz rezervleri endişesi

Avrupa ekonomisinin beklenenden güçlü bir performans sergilediğine dikkat çeken Schnabel, Almanya'nın ikinci çeyrek büyüme verilerinin revize edilerek yükseltilmesini ve Euro Bölgesi'nin %0,4 büyüdüğünü hatırlattı.

Büyümeyi destekleyen unsurlar arasında savunma harcamalarındaki artış, mali teşvikler ve küresel yapay zekâ yatırımları öne çıkarken; Schnabel önümüzdeki döneme ilişkin büyüme risklerinin yukarı yönlü olduğunu savundu.

REKLAM

REKLAM

Enflasyon kanadında ise Temmuz ayında %2,9’a ulaşan artışın ötesinde özellikle doğalgaz piyasasındaki düşük stok seviyelerinin kritik bir risk oluşturduğunu, çatışmalar uzadıkça ikinci tur etkilerin daha şiddetli hissedileceğini ifade etti.

İlgili Haberler