Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun geçici olarak hedeflenen seviyenin üzerine çıkmasına müsaade eden Fed tarzı bir stratejinin incelemeye değer olacağını söyledi.

Lagarde, Çarşamba günü Frankfurt'ta gerçekleştirilen bir konferansta hedefi bir süre ıskalayan enflasyonu telafi etmeyi hedefleyen bir politikanın, kurumun stratejik değerlendirmesi çerçevesinde "incelenebileceğini" belirtti.

"Böyle bir strateji alt bant ile karşı karşıyayken para politikasının ekonomiyi dengeleme kapasitesini güçlendirebilir." diyen AMB Başkanı, "Çünkü enflasyonun hedefi aşmasına ilişkin taahhüt enflasyon beklentilerini yükseltiyor ve dolayısıyla reel faizleri düşürüyor." diye devam etti.

Lagarde'ın açıklamaları AMB'nin "yüzde 2'ye yakın, ancak altındaki" enflasyon hedefini onca parasal teşvike rağmen yıllarca ıskalamasının ardından değiştirebileceğine ilişkin bugüne kadarki en güçlü sinyal olabilir.

AMB Başkanı, herhangi bir sonucu işaret etmediğinin altını çizdi. Ancak küreselleşme gibi bazı yapısal unsurların enflasyonu baskıladığına dikkat çekti.

Fed, bu yılın başında ortalama yüzde 2 enflasyon hedeflemesine başlayacağını duyurmuştu. Buna göre banka, enflasyonun önceki düşük performansını telafi etmesi için alan tanıyor. Bu nedenle para politikasını uzun bir süre geniş tutabilir.

Aynı konferansta konuşan Bundesbank Başkanı Jens Weidmann, politika yapıcılara AMB'nin stratejisinde değişiklik yaparken dikkatli olmaları çağrısında bulundu. Weidmann, geniş ölçekli tahvil alımlarının para ve maliye politikaları arasındaki çizgiyi belirsizleştirebileceğine ilişkin uyarısını tekrarladı.