Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) başekonomisti Philip Lane, euroda son dönemde görülen değer artışının enflasyon görünümünü bozduğu uyarısında bulundu. Lane böylelikle eurodaki güçlü seyir konusunda AMB Başkanı Christine Lagarde'dan daha sert bir dil kullandı ve daha fazla parasal teşviğin gerekebilceğini işaret etti.

Lane, AMB'in internet sitesindeki blog gönderisinde, enflasyonun yılın geri kalan kısmında negatif kalacağını ve ekonomik toparlanmadan dolayı çekirdek fiyat artışındaki yukarı yönlü revizyonların, güçlü euro nedeniyle "önemli ölçüde durgun" olacağını belirtti.

Rehavete kapılmak için alan olmadığının yeterince açık olduğunu kaydeden Lane, "Yönetim Konseyi, enflasyonun sürekli bir şekilde hedef seviyesine doğru hareket etmesini sağlamak için uygun olan tüm enstrümanlarında ayarlamaya gitmeye hazır" şeklinde görüş bildirdi.

AMB Başkanı Lagarde Perşembe günü, eurodaki güçlü yükseliş konusunda göreceli olaak ılımlı değerlendirmelerde bulunmasının ardından euroda bir ralliye yol açtı. Avrupa ortak para birimi dolar karşısında Mart ayından bu yana yüzde 10'dan fazla değer kazandı ve geçen ay son iki yıldır ilk kez 1.20 seviyesini aştı.

Lagarde, AMB'nin politika toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında, döviz kurunun fiyatlar üzerindeki etkisinin izlenmesi gerektiğini söyledi ve Euro Bölgesi ekonomisine ilişkin hafif iyimser bir görünüm dile getirdi.