Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Apple Inc.’in, akıllı telefon endüstrisi için gittikçe daha da zorlu geçmesi beklenen 2022 yılı için planladığı üretim sayısında büyük bir değişikliğe gitmeyeceği belirtiliyor.

Bloomberg kaynaklarına göre şirket tedarikçilerinden geçen seneye benzer şekilde yaklaşık 220 milyon telefon sağlamalarını istedi.

Piyasalar daha önce iPhone’larda sonbaharda büyük bir yenilik geleceği beklentisiyle 240 milyona yakın bir rakamda birleşmişlerdi. Ancak mobil telefon endüstrisi yıla zor bir başlangıç yapmış ve üretim beklentilerinin düşmesine neden olmuştu.

Son 40 yılın en yüksek enflasyonunun yaşanması, Ukrayna’da yaşanan savaş ve tedarik zinciri sıkıntılarının 2022 yılında satışlar üzerinde baskı oluşturabileceği belirtiliyor.

Akıllı telefon pazarında yüzde 2 daralma bekleniyor

Danışmanlık firması Strategy Analytics 2022 yılı için tüm akıllı telefon teslimatlarında yüzde 2 civarında daralma beklediklerini açıklarken, TrendForce da geçtiğimiz haftalarda bütün yıl için üretim tahminlerini iki kez aşağı yönlü revize etti. IDC ve Bloomberg Intelligence ise bu yılın başlarında 240 milyon iPhone üretilmesini beklediklerini kaydetmişlerdi.

Apple mevcut görünümle ilgili herhangi bir yorum yapmazken uzmanlar görünümün ekonomiye ve arzdaki sıkıntıların seyrine bağlı olarak değişebileceğine dikkat çekiyor. Şirket üretim hedeflerini açık kaynaklarda paylaşmazken yıllık kaç adet iPhone sattığına dair verileri de 2019 yılından itibaren yayımlamayı kesti.

Elektronik devi Çin’de yaşanan kapanmaların üretim hatlarını yavaşlatması nedeniyle satışları etkilediğini ve ve arz sorunları nedeniyle bu çeyrek 4 ila 8 milyar dolar arasında bir kayıp yaşanabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Bununla birlikte endüstrinin tamamı yakıt ve hammadde fiyatlarındaki artışın günlük tüketilen ürünlerin maliyetini artıracağını dolayısıyla tüketici harcamalarını yavaşlatmasını bekliyor.

İlk çeyrekte teslimat oranları yüzde 11 düştü

Akıllı telefon pazarı bu yıla zorlu bir başlangıç yapmış ve ilk çeyrekte teslimat oranları yüzde 11 düşerek pandeminin başladığı dönemden bu yana en kötü dönemini yaşamıştı.

Apple ve Samsung’un ardından dünyanın üçüncü en büyük telefon üreticisi Xiaomi de bu ay açıkladığı çeyrek gelirlerinde ilk kez düşüş bildirdi.

Uzmanlar akıllı telefon taleplerinin ikinci çeyrekte tipik olarak düşmesi nedeniyle son kapanmaların etkisinin sanıldığından daha hafif olabileceğine vurgu yapıyor.

Çin’in açılması ve taşıma rotalarını tekrar aktive etmesi durumunda tedarikçi şirketlerin daha fazla çalışan işe alarak talebin yükselmesi beklenen tatil döneminde yaşanan açığı kapatabileceği belirtiliyor.

Geçtiği bir bilgi notunda, “Bu yıl iki yarının farklı hikayesini izleyeceğiz” diyen Strategy Analytics Kıdemli Direktörü Linda Sui, “Jeopolik sorunlar, parça kıtlıkları, fiyat enflasyonu, kur dalgalanmaları ve Kovid’in yaratttığı bozulmalar akıllı telefon pazarını 2022’nin ilk yarısında baskılamaya devam edecek fakat ikinci yarıda rahatlamalar göreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.