Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel ekonomide yükselen çip talebi gündemin ana başlıklarından biri olurken, şirketler de artan pastadan pay almak için arayışlarını hızlandırıyor. Son haber Apple'ın tedarikçisi Foxconn'dan geldi.

Bloomberg'in haberine göre, Foxconn’un DNeX'in azınlık hissesini alarak DNeX'in çip üreticisi SilTerra Malaysia Sdn.'nin faaliyetlerini genişletmeye destek sağlamayı planlıyor.

DNeX, Şubat ayında çip üreticisi SilTerra'nın satışında Foxconn'u geride bırakarak en yüksek teklifi sunmuştu.

Bloomberg'e konuşan kaynaklar, görüşmelerin devam ettiğini fakat anlaşmanın gerçekleşeceğine dair kesin bir bilgi olmadığını söyledi. Foxconn konu hakkında yorum yapmayı reddederken, DNeX'in bir temsilcisi konuya ilişkin yapığı açıklamada, şirketin stratejik ortaklık ve yatırımcılara her zaman açık olduğunu, ancak bu konu hakkında yorum yapamayacağını belirtti.

Çip krizini aşmak için 3 trilyon dolarlık yatırım gerekiyor

Otomotivde başlayarak elektronik sektörüne sıçrayan küresel çip tedariki sorunu giderek büyürken, çip talebinin karşılanması için gelecek 10 yılda Ar-Ge ve sermaye harcamalarına yaklaşık 3 trilyon dolarlık yatırım yapılması gerektiği belirtiliyor.

Yarı İletken Endüstrisi Derneği (SIA) ile Boston Consulting Group'un hazırlamış olduğu raporda, elektronik tasarım otomasyonu, çip tasarımı ve gelişmiş üretim ekipmanları gibi Ar-Ge yoğun faaliyetlerde ABD'nin başı çektiği, Doğu Asya ülkelerinin ise sağlam altyapıya ve vasıflı işgücüne erişim gerektiren çip imalatında ön plana çıktığı kaydedildi.

Raporda, Çin'in nispeten daha az beceri ve daha çok sermaye gerektiren montaj, paketleme ve testte lider konumda olduğu ve değer zincirinde genişlemek için güçlü bir şekilde yatırım yaptığı belirtilirken, küresel çapta çip talebinin karşılanması için gelecek 10 yılda yaklaşık 3 trilyon dolarlık yatırım yapılması gerektiği açıklandı.

Çipler, ham petrol, rafine petrol ve arabaların ardından dünyada en çok ticareti yapılan 4'üncü ürün olurken, küresel tüketimin yüzde 25'ini gerçekleştiren ABD ve Çin bu alandaki en büyük pazarlar olarak dikkati çekiyor.

Uzmanlar, sektör temsilcileri ve hükümetlerin, pazarlara, teknolojilere, sermayeye ve kabiliyetlere küresel çapta erişimi kolaylaştırmak ve tedarik zincirini daha dayanıklı hale getirmek için iş birliği yapılması gerektiğinin altını çiziyor.