Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

En popüler hisse senetlerinden ikisinin bu hafta başında bölünmeye giderken, ABD'li perakende yatırımcılar aracı kurum hesaplarını kullanamadılar.

Konuya yakın kaynaklar, Apple Inc. ve Tesla Inc.'in hisse bölünmelerinin hızlandırdığı yoğun işlemlerin, Pazartesi günü piyasaların açılmasıyla birlikte Robinhood Markets ve Charles Schwab Corp.'ta yaşanan sorunları artırdığını belirtti.

Buna göre Vanguard Group, TD Ameritrade Holding Corp. ve Fiddelity Invesments'ın perakende müşterileri de çeşitli aksaklıklarla karşı karşıya kaldı.

Gün ortasına dek çoğu sorunun çözülmüş olmasına rağmen yaşanan aksaklıklar Wall Street'te tüylerin ürpermesine neden oldu. Çünkü profesyonel yatırmcılar, bu yıl sert dalgalanmalara neden olan bireysel yatırımcıların hevesine güvenmek durumunda.

Robinhood'da müşteri emir durumunun güncellenmesine ilişkin teknik bir sorun yaşandı. Ancak şirket sözcüsüne göre sistem genelinde bir hizmet dışı kalma durumu olmadı.

Kaynaklardan biri Apple ve Tesla'nın adımlarından kaynaklı yoğun trafiğin söz konusu aksaklıkları artırdığını belirtti.

Schwab'ın sözcüsü Mayura Hooper, şirketin fiyat kotalarını gösterdiği depo sisteminde değişikliğe gittiğini belirtti. Başka bir kaynağa göre bu durum, bölünmelerden kaynaklı Pazartesi günkü yüksek hacimle çakıştı. Sorunun yüksek hacim olmadığını belirten Hooper, "Pazartesi günü deneyimlediğimizden daha fazla hacimle başa çıktık." dedi.

Fidelity konuyla ilgili yorum yapmadı. Vanguard'ın sözcüsü hisse bölünmesinin söz konusu hataya neden olması için bir sebep olmadığını ifade etti. TD Ameritrade sözcüsü ise Pazartesi günü sitede ve uygulamada yaşanan sorunların Apple ve Tesla'nın adımlarıyla "tamamen ilgisiz" olduğunu söyledi.

Perakende yatırımcıların yükselişi

Perakende yatırımcılar, Kovid-19 nedeniyle daha fazla kişinin evde kalmasından ve boş zamana sahip olmasından dolayı 2020 yılında Borsaya güçlü bir dönüş yaptı.

Çevrim içi aracı kurumlara müşteri kayıtları rekor seviyelere tırmandı. Sonuç olarak alım satım işlemleri arttı.

Piyasanın gözde şirketlerinden Apple, 1'e 4 oranında hisse bölünmesine gitti. Elektrlikli otomobil üreticisi Tesla'nın hisseleriyse 1'e 5 oranında hisse bölündü.