Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Yolcu uçakları için kullanılan ve en pahalı petrol ürünleri arasında olan jet yakıtı, koronavirüs zamanında ucuz gemi yakıtı üretmek için bir bileşen olarak kullanılıyor.

Genelde jet yakıtı üretmek için kullanılan oktan oranı düşük kerosen, havayollarının yakıt tüketiminin düşmesiyle birlikte, şimdi gemicilik sektörü için düşük sülfürlü gemi yakıtı üretiminde kullanılıyor. Normalden daha fazla sayıda dizel ve vakumlanmış gaz yağı da gemi yakıtı üretilmek için kullanılmaya başlandı.

Böyle bir değişim bir yıl öncesinde kesinlikle düşünülemezdi ama bu havacılık sektörünün Kovid-19’dan ne kadar etkilendiğinin de bir göstergesi. Uluslararası Hava Taşımacılığı Kurumu da hava yolculuklarının 2024 yılına kadar pandemi öncesi seviyesine dönmesini beklemiyor.

JBC Energy GmbH kıdemli analisti Eugene Lindell, jet yakıt bileşeninin Nisan ve Mayıs aylarında, fiyatların gemi yakıtı için pahalı hale gelmesinden önce, Singapur’da kullanıldığını söyledi.

“Böyle bir değişim havacılık sektöründe kullanılan yakıtın indirimli fiyatına düşmesinden sonra tekrar arttı” diyen Lindell, “Sadece ekonominin tamamıyla dar boğazda olduğu dönemlerde daha pahalı bileşenlerin daha ucuz gemi yakıtına akın ettiğini görürüz” diye ekledi.

Bloomberg Adil Değer verilerine göre, jet yakıtları Singapur’da Ocak ayında varil başına 70 dolar civarında seyrederken Mayıs ayında 20 dolar civarına düştükten sonra varil başına 41 dolar civarına yükseldi.