Advertisement

Erdemir, 2021’in ikinci çeyreğinde piyasa beklentisinin altında 3,18 milyar TL kâr açıkladı. Şirketin satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 94 artış kaydederken bir önceki çeyreğe göre yüzde 37 yükselerek 14,4 milyar TL oldu.

İnfo Yatırım, Erdemir’in güçlü bilanço açıklamasının altında yatan sebebin demir çelik talebine bağlı olarak artan satışların ve geçen yıl yüzde 87 olarak gerçekleşen kapasite kullanım oranının yüzde 94’e çıkmasının etkili olduğunu belirtti.

Dünyada çelik fiyatlarının genel olarak ikinci çeyrekte artış gösterdiğini belirten İnfo Yatırım, şirketin net kâr marjının 357 baz puan artarak yüzde 19,14 seviyesine geldiğini vurguladı.

Şirketin ikinci çeyrekteki satış hacminin 2 ton seviyesinde aynı kalmasına rağmen dolar cinsinden yıllık bazda yüzde 60 artarak 1,7 milyar dolara ulaştığını belirten Yapı Kredi Yatırım, aynı dönemde TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesiyle gelirlerin TL cinsinden neredeyse iki katına çıktığını dile getirdi.

Garanti BBVA Yatırım ise son zamanlarda gördükleri en yüksek operasyonel kâr marjı seviyesi olduğunu belirterek “Bu çeyrekte özellikle haddelenmiş rulo (HRC) fiyatlarındaki güçlü yükseliş dikkat çekiciydi. HRC fiyatlarında 1.500 dolar seviyeleri gözlemlendi. Demir cevheri fiyatları ortalama 194 dolar oldu. Güçlü tonaj ve yüksek seyreden ürün fiyatları sonrasında Erdemir yüzde 37.6 brüt kar marjı kaydetti. Bu yıllık olarak 21.5 puan artışa çeyreksel yıllık olarak ise 2.6 puan artışa işaret etti” dedi.

Erdemir’in bilançosunun beklentilerden iyi gelmesine rağmen hisse fiyatları öğleden önce yüzde 3’ten fazla değer kaybı yaşadı.