Advertisement
HABERLER ABONE OL

Almanya'nın önde gelen araştırma kuruluşları, tedarik sorunlarının ekonomik toparlanmayı geciktirmesi ile birlikte, Avrupa’nın en büyük ekonomisi için 2021 yılı ortak büyüme tahminini düşürdü.

Büyüme tahmininin yüzde 3,7’den yüzde 2,4’e düşürülmesi, durmaksızın devam eden girdi darlıkları ve son dönemde tüm dünyada ekonomik toparlanmayı tehdit eden enerji maliyetlerindeki sert artışları yansıtıyor. 2022 yılı tahmini ise yüzde 3,9’dan yüzde 4,8’e yükseltildi.

Enstitüler tarafından Perşembe günü yapılan ortak açıklamada, “Ara mallar için tedarik güçlükleri imalat sektöründe üretimi olumsuz etkiliyor. Sonuç olarak, sadece tüketiciler ile ilişkili hizmet sektörleri büyüyor” dedi.

Almanya, imalat sektörü ağırlıklı ekonomisinin özellikle tedarik sorunları ile karşı karşıya kalmasının etkisi ile bu yıl ivmesini korumakta güçlük çekiyor. İş dünyası ve yatırımcı güven göstergeleri son aylarda istikrarlı bir şekilde düşüyor ve şirket anketleri zayıflığın, tüketicilerin hızla artan fiyatlardan dolayı tedirgin olmaları ile birlikte, hizmet sektörüne de sıçramakta olduğunu işaret ediyor.

Alman hükümeti yatay bir seyir tahmininde bulunmuştu

Enstitüler, hizmet sektörü faaliyetinin, düşük enfeksiyon seviyelerine rağmen, soğuk kış mevsimi boyunca olağan seviyesinin altında kalmasını beklediklerini kaydettiler. Yılda iki kez açıklanan görünüm raporu, ekonomi bakanlığı için DIW, Ifo, IfW, IWH ve RWI enstitüleri tarafından hazırlanıyor ve hükümetin kendi tahminleri ve bütçe planlamasında yol gösterici olarak değerlendiriliyor.

Alman hükümeti yılın dördüncü çeyreğinde ekonomi için “yatay” bir seyir tahmininde bulunmuştu. Ekonomi Bakanlığı, aylık raporunda, “Sanayi üretimi Ağustos ayında sert düştü ve muhtemelen önümüzdeki aylarda durgun seyrini sürdürecek” dedi ve sektör için bakanlık görünümünün “temkinli iyimser” olarak kalmayı sürdürdüğünü ekledi.

Bakanlık, enflasyon oranının, son aylarda özel etkilerin fiyatları yükseltmesinin ardından 2022 yılının başlarında kayda değer bir şekilde yavaşlaması gerektiğini belirtti.