Advertisement
HABERLER ABONE OL

Arçelik'in 2020 yılı net kârı tahminleri aştı. Şirket geçen yılı 2,85 milyar TL net kâr ederek tamamladı, beklenti 2,39 milyar TL'ydi.

2020'de satışlar 40,9 milyar lira olarak 39,64 milyar lira olan tahminlerin üzerinde gerçekleşti.

Şirket özellikle yılın son çeyreğinde güçlü bir kâr artışı yakaladı. Şirketin 2020 4. çeyrek net dönem kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 384,8 artışla 1,16 milyar TL oldu.

Ziraat Yatırım şirketin finansal sonuçlarına ilişkin notunda "Arçelik'in 4. çeyrek sonuçlarına ilişkin tahminimizdeki sapmada beklentimizden daha iyi gerçekleşen satış gelirleri ve brüt kar marjı etkili oldu" değerlendirmesini yaptı.

TL'deki kayıp bilançoyu destekledi

Analistler 2020 yılında şirketin güçlü bilançosunda Türk Lirası'ndaki kaybın da önemli rol oynadığına dikkat çekti.

Garanti BBVA Yatırım şirketin bilançosuna ilişkin notunda "Yıllık olarak güçlü net kar artışında temel olarak, önemli pazarlarda güçlü talep, TL'deki değer kaybının yarattığı destek, yüksek kapasite kullanım oranı, euro ve sterlin karşısında daha zayıf ABD doları ve uzun vadeli sözleşmeler sayesinde hammadde fiyatlarındaki yatay seyir etkili oldu." değerlendirmelerine yer verildi.

Yapı Kredi Yatırım ise güçlü gelen sonuçların hissedeki olumlu havayı kısa bir süre daha devam ettirebileceğini belirterek "Arçelik 2020 4. çeyrek finansallarında genel olarak çok güçlü performans sergiledi. Net kârdaki olumlu sapmanın ana etkeni beklentilerden çok daha güçlü gerçekleşen operasyonel kârlılık oldu." yorumunu yaptı.

"Olumlu yanlar büyük ölçüde fiyatlandı"

"Güçlü sonuçlar hissedeki olumlu havayı kısa bir süre daha devam ettirebilir. Öte yandan gelecek çeyreklerde şirket özellikle hammadde fiyatlarındaki artışın marjlar üzerinde baskısını hissetmeye başlayacak." değerlendirmesini yapan Yapı Kredi Yatırım şirket için marjlar açısından en iyi dönemin geride kalmış olabileceğine işaret etti. Kurum değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı: "2020 4. çeyrekte net borç beklentimizin alltında kaldığı için Arçelik hedef fiyatımızı 40,0 TL'den 41,1 TL'ye yükseltsek de, yeni hedef fiyatımız yüzde 15 getiriye işaret ettiği için önerimizi 'tut'a çekiyoruz. Hisse için orta vadeli olumlu yanların büyük ölçüde fiyatlandığını düşünüyoruz."

Salgın yılında Hitachi hamlesi

2020 yılında Arçelik açısından en dikkat çekici haberlerden biri de Hitachi ile yapılan anlaşma olmuştu.

Şirket, Aralık ayında Japon Hitachi'nin ev aletleri biriminin yüzde 60'ı için anlaşmaya varıldığını duyurmuştu. Yapılan açıklamada Hitachi hisselerin yüzde 60'ı için işlem bedeli net nakit/borç hariç ve tüm azınlık hakları dahil 300 milyon dolar ödeneceği kaydedildi. Arçelik'in açıklamasında, Mart ayında biten mali yılda 3 bin 800 personele sahip Hitachi GLS'nin 1 milyar dolar ciro yaptığı ve 70 milyon dolar FAVÖK elde ettiği kaydedildi. Arçelik böylelikle 10. küresel markayı bünyesine katmış oldu.