Advertisement
HABERLER ABONE OL

Arjantin Merkez Bankası’nın, ithalatçıların yurtdışındaki tedarikçilere olan borçlarını ödemek için gerçekleştirdiği ilk tahvil ihalesi, teklif edilen toplam tutarının yalnızca bir kısmının satılması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı.

Merkez Bankası, perşembe günkü ihalede, daha önce azami 750 milyon dolarlık tahvil satılabileceğini bildirmişti. Ancak Arjantinli ithalatçılardan 34 teklif alan banka, yalnızca 68 milyon dolarlık tahvil satışı gerçekleştirildiğini duyurdu.

Arjantin Merkez Bankası yetkilileri, bankanın “abonelik ve gerekli belgelere ilişkin operasyonel süreçleri açıklığa kavuşturmaya devam etmesiyle” “katılım hacminin artacağını” öngördüklerini açıkladı.

İhale, göreve gelmesinin ardından başarılı bir pezo tahvil satışı ve devalüasyon gerçekleştiren Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’nin ilk başarısızlığı oldu. İthalatçıların yurt dışına olan 30 milyar dolarlık borcunun silinmesi, Milei yönetiminin önceki hükümetten miras aldığı mali kontrolleri kaldırabilmesi için kritik öneme sahip.

Tahviller, zaten yüzde 160’ın üzerinde olan enflasyonu daha da tırmandırabilecek pezo likiditesini azaltmak gibi başka bir amaca da hizmet ediyor.