Advertisement
HABERLER ABONE OL

Asgari ücrette yapılacak zam oranı merakla beklenirken, konunun uzmanları Bloomberg HT’ye açıklamalarda bulundu.

Bloomberg HT yayınına katılan uzmanlar, zam oranının en az enflasyon oranında olmasını beklediklerini ve asgari ücretin referans ücret olduğunu bu sebeple zam oranının önem arz ettiğini belirtti.

Secret CV CEO’su Okan Tütüncü enflasyon oranında zam artışı olacağını beklediğini belirterek, “Şirketlerin en çok konuştuğu konulardan biri; bütçeler yapılırken zam ne kadar yapılmalı oluyor. Asgari ücretin nereye geldiği çok önemli. Çünkü yapılacak bütün zamlar asgari ücretle ilgili. 600 firmanın katıldığı bir araştırma yaptık. En az zam yapacak firma bile kendi firması için yüzde 20 zam yapmayı bekliyor. Firmalar bile en az yüzde 20 yapacakken, muhtemelen enflasyon oranında asgari ücret artışı olmasını bekliyorum. Reel olarak baktığınızda firmalar bunun üzerinde zam bile yapabilirler” dedi.

“Asgari ücret bir referans ücrettir”

İstanbul Kültür Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Alçın asgari ücretin referans olarak kullanıldığına dikkat çekti.

Alçın, “Türkiye’de çalışanların yüzde 43’ü asgari ücretle çalışıyor. Bu Belçika’da yüzde 1,1 oranındadır. Türkiye’de asgari ücret bir referans ücrettir. Dolayısıyla toplu iş sözleşmelerinde metal sanayi başta olmak üzere mihenk oluşturmaktadır” dedi.