Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya-Pasifik piyasaları, 2023'ün son işlem gününde, Çinli Xiaomi'nin ilk elektrikli araçlarını tanıtmasının ardından yatırımcıların elektrikli araç şirketlerinin beklentilerini değerlendirmesiyle karışık bir hal aldı.

Çinli tüketici elektroniği şirketi Xiaomi Perşembe günü Çin'in aşırı doymuş elektrikli araç pazarına girme planlarını ayrıntılı olarak açıkladı. Şirketin Hong Kong hisseleri açılıştan sonra yüzde 3'ten fazla düştü.

Şirket, geliştirmek için 10 milyar yuan'dan (1,4 milyar dolar) fazla harcadığını söylediği bir araba modeliyle otomobil üreticisi devleri Tesla ve Porsche ile rekabet etmeyi hedefliyor.

Hong Kong'un Hang Seng endeksi açılışta yatay seyrederken, Çin'in CSI 300 endeksi yüzde 0,16 yükseldi.

Çin ve Hong Kong endeksleri bir önceki seansta yüzde 2'den fazla artış gösterdi ancak yine de büyük Asya-Pasifik piyasaları arasında yılın en büyük kayıp yüzdesini koruyanlar olmaya devam ediyor.

Çin'in CSI 300 endeksi yıl boyunca yüzde 11,8 düşerken Hang Seng 2023'te yüzde 13,8 düştü.

Japonya'nın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,19 düştü ancak endeks bu yıl şu ana kadar yüzde 28,5 artış göstererek onu Asya'nın en iyi performans gösteren piyasası haline getirdi.

Daha geniş olan Topix, 2023'te yüzde 25'in üzerinde artış gösterdikten sonra yüzde 0,24 seviyesinde

Güney Kore piyasaları Cuma günü kapalıydı; Kospi yıllık yüzde 18,7, Kosdaq ise yüzde 27,5 artış gösterdi.

Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi art arda iki seansta kaydettiği kazanımların ardından yüzde 0,22 düştü ancak yıl genelinde hala yüzde 7,76 yükselişteydi.