Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

SADİ KAYMAZ/BLOOMBERG HT ASYA TEMSİLCİSİ

Ukrayna’daki gerilime yönelik Asya’da sesini en çok yükselten ülke Japonya oldu. Japonya Başbakanı Kishida ve Dışişleri Bakanı Hayashi ardı ardına keskin açıklamalarıyla dikkat çekti.

Sabah saatlerinde ilk olarak açıklamalarda bulunan Hayashi, Rusya’nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini kaydetti.

Ardından Başbakan Kishida’nın yaptırım hazırlığı açıklaması piyasalarca not edildi.

Kishida, Rusya’nın eyleminin kabul edilemez olduğunu belirterek, yaptırımları içeren güçlü önlemlerle karşılık vereceklerini kaydetti.

Tokyo ve Moskova arasında İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma bazı toprak sorunları da bulunuyor.

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Ukrayna’nın doğusundaki tansiyonun diyalog yoluyla hafifletilmesi çağrısında bulundu.

NATO’nun genişlemesine karşı Rusya’nın yanında saf tutan Çin yönetimi, Ukrayna meselesinde ise ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini savunuyor.

Çin'de teknoloji hisselerinde regülasyon kaygısı

Çin teknoloji hisseleri regülasyon kaygılarının yeniden ağır basmasıyla kayıplarını üçüncü güne taşıdı.

Tencent ve Alibaba gibi en büyük teknoloji şirketlerinin yer aldığı Hang Seng Teknoloji Endeksi sabah saatlerinden itibaren %3’ü aşan kayıplarla yol aldı. Alibaba’nın fintech kolu Ant’ın bankalarla ilişkilerinin yeniden altına alındığı haberleri özellikle sektör üzerinde özellikle etkili.

Çin emlak pazarında iki önemli gelişme

Çin emlak pazarında bu hafta iki kritik gelişme dikkat çekti.

Guangzhou’da büyük bankalar konut kredisi faizlerini 20 baz puana varan oranlarda düşürdü. Evergrande’ın merkezinin de bulunduğu kent Pekin, Şanghay ve Shenzhen’le birlikte ülkenin en önemli dört ekonomi ve ticaret merkezi arasında yer alıyor.

Hükümetin inşaat şirketlerini boğucu ölçülere varan dizginleri gevşettiğine yönelik işaret olarak kabul edilen adımın ardından, bugün de Şanghay’da bankalardan gayrı menkul kredilerini artırmaları istendi.