Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri Salı günü, artan jeopolitik gerginliğe rağmen, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya'nın yeniden açılması ile birlikte bu ülke hisselerinde görülen yükselişin öncülüğünde yukarı yönde hareket etti.

Tokyo, Sydney ve Seul'de işlem gören hisseler yükseldi. Hong Kong hisseleri de yukarı yönde hareket etti ve haftasonu meydana gelen olaylara rağmen bir miktar istikrar kazandı. Şanghay hisselerinde ise daha ılımlı yükselişler görüldü. Öte yandan ABD ve Avrupa endeks vadelileri de yükseldi.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki gerginlik, Çin'in ABD'yi 33 Çin şirketini kara listeye eklemesinden dolayı kınaması, ancak herhangi bir misilleme açıklamasına bulunmaması ile birlikte daha da arttı. Çin ise, yeni ulusal güvenlik yasası altında kentin yasama erkinin bağımsız kalacağını açıklayarak Hong Kong'u ikna etmeye çalıştı.

Diğer taraftan, koronavirüs salgınında yayılma hızının yavaşlamakta olduğuna ilişkin işaretler geliyor. Japonya hükümeti ülke çapında OHAL uygulamasını kaldırırken, Almanya'da iş dünyası güveninin artması, hisse senedi yatırımcıları için diğer bir umut kaynağı oldu.

AXA Investment Managers kilit yatırımlardan sorumlu baş yatırım yetkilisi Chris Iggo, toparlanma dinamiklerinin ve potansiyel ilaç geliştirmelerinin pozitif olmak için temel nedenler arasında yer aldığını söyledi ve "Ama bu ikinci dalga riskini, uzayan zayıf büyüme ve jeopolitik sorunları göz ardı etmeliyiz anlamına gelmiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasalarda son durum:

*Japonya'da Topix Endeksi Tokyo saati ile 13:31'de yüzde 2.1 yukarıdaydı.

*Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 2.4 yükseldi.

*Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.8 tırmandı.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.9 yukarıdaydı.

*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.7 yükseldi.

*S&P 500 endeks vadelileri yüzde 1.9 ve Euro Stoxx 50 endeks vadelileri yüzde 1.3 tırmandı.