Asya paraları bu hafta güçlü
-
Obama'nın yeniden başkan seçilmesinin sıcak para akışını desteklemesiyle Asya paraları değerlendi
ABD Başkanı Barack Obama'nın yeniden başkan seçilmesinin Fed'in dolar arzını desteklemeyi sürdürederek, gelişen piyasalara yatırılabilecek para miktarını artırma ihtimalini artırmasıyla Asya paraları bu hafta güçlendi. Hint rupisi değer kaybetti.
Küresel fonlar bu hafta tayvan ve Filipin hisselerine 240 milyon dolarlık net giriş yaptı ve sattıklarının 71 milyon dolar üzerinde Tayland tahvili satın aldı.
Pekin hükümetinin son 3 yılın en yavaş enflasyonunun ardından teşvik önlemlerini artıracağı spekülasyonu üzerine yuan 14. haftasında da güçlenerek Mart 2008'den bu yana en uzun süreli kazanç dönemine işaret etti.
Fed tarafından sağlanan likidite bolluğu olacağını, ancak mali uçurum endişelerinin yatırımcıları riskli varlıklardan uzaklaştırdığını söyleyen Dai-ichi Life Research Institute Inc.'in ekonomistlerinden Tohru Nishihama, fonların gelişen piyasalara kaydığını söyledi.
Tayvan doları bu hafta yüzde 0.9 değerlenerek 29.032 seviyesine, Tayland bahtı da yüzde 0.3 güçlenerek 30.65 düzeyine çıktı. Güney Kore wonu ve Filipin pezosu yüzde 0.2'şer kazançla sırasıyla 1,088.57 ve 41.083 düzeylerinden işlem gördü. Yen hariç Asya'daki en hareketli 10 para biriminin göstergesi Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.