Avrupa'da gaz 'sıkışması'
Avrupa'da gösterge gaz vadelileri Ukrayna üzerinden Rus gazı akışının düşmesi sonrasında yüzde 22'ye varan yükseliş kaydetti. Rusya'dan gelen misilleme kararı da piyasada fiyatlamalara yön veren temel unsurlardan biri olarak öne çıktı. Almanya Ekonomi Bakanı Habeck, Rusya'nın gaz kesintilerinin Almanya'nın ithalatının yüzde 3'üne ulaştığını söyledi.
Avrupa'da gaz piyasasında Ukrayna krizi etkili olmaya devam ediyor.
Avrupa'da gösterge doğalgaz vadelileri haber akışının etkisiyle yüzde 22 yükseldi.
Rusya, Ukrayna’daki savaş nedeniyle Batı’nın uyguladığı yaptırımlara misilleme olarak Alman hükümeti tarafından el konulan Gazprom PJSC birimine yaptırım uyguladı. Buna göre Moskova, Gazprom Germania GmbH ve birimin şu anda Almanya’nın enerji düzenleyicisinin kontrolü altındaki çeşitli yan kuruluşlarıyla anlaşmaları yasakladığını duyurdu.
Bu yasağa enerji tedarikçisi Wingas GmbH ve ayrıca bir Avrupa gaz depolama işletmesi ile Gazprom’un Londra merkezli ticaret kolu da dahil edildi. Misilleme adımı, Almanya’nın arz güvenliğini korumak için Gazprom Germania’nın kontrolünü geçici olarak ele geçirmesinden yaklaşık bir ay sonra geldi.
Ukrayna üzerinden gazın kesileceği haberi yükselişi başlatmıştı
Ukrayna boru hatları şirketi bölgedeki Rus saldırıları sonucu bir dağıtım noktasındaki gazın Çarşamba günü kesileceğini bildirmişti. Ukrayna şirketi gazın diğer noktalardan dağıtımının sürebileceğini belirtse de Gazprom bunun mümkün olmadığını açıkladı.
Draghi'den ruble ile ödeme açıklaması
Öte yandan İtalya Başbakanı Mario Draghi, yetkililerin yaptığı açıklamaların aksine Avrupalı ithalatçıların, yaptırımları delmeden Rusya’dan ruble ile gaz alabileceklerini söyledi.
Draghi, “Nitekim, gaz ithalatçılarının çoğu Gazprom ile hesaplarını ruble olarak açtı bile” diye konuştu. Avrupa doğal gaz fiyatları dün Rusya’nın Ukrayna üzerinden yaptığı sevkiyatlardaki düşüşe rağmen, piyasada arzın devam edeceği beklentisi ile düşüş kaydetti.
Almanya'dan Rusya'ya enerji suçlaması
Dİğer yandan Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, Moskova'nın dün Batılı enerji şirketlerine yönelik yaptırımlarının ardından Rusya'yı, enerji ihracatını "silah" olarak kullanmakla suçladı.
Habeck, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, Rus enerji şirketi Gazprom’un Almanya'daki iştiraki Gazprom Germania'nın Rusya'dan gaz alımlarının günde yaklaşık 10 milyon metreküp azaldığını ve bunun telafisinin mümkün olduğunu belirtti.
Moskova'nın dün Batılı enerji şirketlerine yönelik yaptırımları açıklamasıyla Rusya'dan Avrupa'ya Ukrayna üzerinden üst üste 2 gün gaz arzında düşüş olmasının ardından Rusya'yı, enerji ihracatını "silah" olarak kullanmakla suçlayan Habeck, "Durum öyle bir tırmanıyor ki enerjiyi silah olarak kullanma birçok alanda gerçeğe dönüşüyor." dedi.
Doluluk yüzde 40
Almanya'yı kışa hazırlanmak için doğalgaz depolama tesislerini doldurmaya odaklandıklarını vurgulayan Habeck, bu depolama tesislerinde doluluk oranının yüzde 40'a yaklaştığını bildirdi.
Habeck, doğal gaz piyasasını istikrara kavuşturmak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını, yaptırımlar nedeniyle Alman şirketlerinin yeni gaz sözleşmelerini daha yüksek fiyatlardan güvence altına almak zorunda kalacağı için bu şirketlere finans garantisi verileceğini söyledi.
Almanya'nın Gaz Acil Durum Planı'nda "uyarı” seviyesini etkinleştirmeyeceklerini bildiren Habeck, kamu ve sanayi kesimine gaz tüketimini azaltma çağrısında bulundu.