Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa’da doğalgaz fiyatlarının pazartesi günü Ida kasırgası endişeleriyle rekor tazelemesinden sonra karbon fiyatları da ilk defa 60 euro’nun üzerine çıkarak tüm zamanların zirvesini gördü.

Ida kasırgası, ABD’den ithal edilen likit doğalgaz için potansiyel bir tehdit yaratırken Avrupalı şirketler de kışa girmeden önce halihazırda düşük olan rezervlerini yenilemeye çalışıyor. Doğalgaz fiyatlarının artması kömürden elektrik üretimini artırırken Avrupa’daki karbon izin kontratlarının da fiyatını yukarı taşıyor.

Bloomberg NEF’in Ağustos ayı raporuna göre, yükselen karbon fiyatları artık yakıt tüketim tercihlerini etkilemekte de yeterli olmuyor. BNEF, 2020 yılında doğalgaz fiyatlarında yaşanan düşüş ve karbon fiyatlarındaki artışla doğalgaz kullanan elektrik santrallerinin kömür kullananlardan daha kârlı bir hale geldiğini ve kömürden doğalgaza geçişin rekor seviyeye ulaştığını belirtirken 2021'de bunun tersine döndüğünü vurguladı.

Bu trendin Ocak 2021’de doğalgaz fiyatlarındaki artışla tersine dönmeye başladığını belirten BNEF analistleri, kömürden elektrik üretiminin artan doğalgaz fiyatlarıyla arttığını ve karbon fiyatlarındaki yükselişinde artık yakıt tercihlerindeki değişimi etkileyemediğini söyledi.

Avrupa’da karbon izinlerinin fiyatı 2020’nin Ağustos ayından bu yana 2 katına çıkarken Avrupa’da gösterge gaz fiyatları (TTF) 7 katına çıktı. Bu da elektrik üretiminin maliyet baskısından dolayı doğalgazdan kömüre kaymasına neden oldu.

Son bir senelik performanslara bakıldığında Avrupa'da karbon izinlerinin performansı S&P 500'ü de geride bıraktı. S&P 500, 2020'nin Ağustos ayından bu yana yüzde 40'a yakın bir yükseliş kaydederken Avrupa karbon izinlerindeki yükseliş yüzde 100'ü geçti.