Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Doğalgaz’dan sonra Avrupa’da kömür fiyatları da yeni zirve gördü. 2022 vadeli kömür kontratlarının fiyatı, talep dengesizlikleri ve ekonomik toparlanmayla beraber 2012’den bu yana ilk defa ton başına 100 dolara ulaştı.

Avrupa’da doğalgaz fiyatlarının yükselmesi kömürle çalışan termik santrallerin yılın geri kalanındaki operasyonlarını daha kârlı hale getirmişti.

Enerji santralleri için yakıt fiyatları artarken doğalgaz fiyatlarındaki yükselişin kömürü geride bırakmasıyla görece temiz enerji kaynaklarıyla çalışan santrallerin kâr marjları düşmüştü. Bunun yanı sıra Almanya’da dördüncü çeyrek için enerji fiyatlarının rekor yüksek seviyede işlem görmesi elektrik üretimi için kömür kullanımını daha cazip hale getirmişti.

İsveçli Jamtkraft enerji şirketinin baş analisti Arne Bergvik konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede “Kömür geri dönüyor. Doğalgaz fiyatları kışa sakin başlamalı ki artış biraz olsun yavaşlasın” dedi.

Bloomberg’in modeline göre, Almanya’da kömür kullanan elektrik santrallerinin dördüncü çeyrek operasyon marjı megawatt-saat başına 3 euro civarındayken doğalgaz kullanan elektrik santrallerinin marjı megawatt-saat başına 12 euro kayba işaret ediyor.

Rusya’nın Ukrayna aracılığıyla daha az doğalgaz göndermesiyle birlikte Avrupa’da doğalgaz fiyatları bu yıl ikiye katlanırken Avrupa’nın depoları doldurmak ve kışın yaşanacak bir tedarik krizinden kurtulmak için zamanı giderek azalıyor.