Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da tahvil ihraçları ekonomi gündeminde yeniden yer bulmaya başladı.

İtalya gibi bazı ülkeler ve Volkwagen AG'nin de aralarında bulunduğu büyük şirketler Salı günü borçlanma planlarını duyurdu.

Toplam 18 tahvil ihraççısı bulunmakla birlikte bu sayı Eylül ayından bu yana en yüksek seviyede. Ayrıca toplam hacim 20 milyar euroyu aşmış durumda. Salı günleri birincil tahvil piyasası için genellikle en yoğun gün ve yılın ilk Salı gününde birikmiş işlemlerden dolayı yoğunluk oluyor.

Ancak satış yoğunluğu Kovid vakalarındaki inatçı şekilde yüksek seyir ve hükümetlerin karantina önlemlerini sıkılaştırmalarından dolayısıyla Avrupa'da tahvil piyasasındaki geniş çaplı kasvetli görünüm dolayısıyla yaşanıyor.

Yatırım yapılabilir seviyede olan ve yatırım yapılabilir seviyenin altındaki tahvillerin temerrüt riskine ilişkin göstergeler art arda ikinci günde de yükselerek yatırımcıların devam eden virüs kaynaklı ekonomik hasardan kaynaklı huzursuzluğunu gösterdi.

Commerzbank AG tahvil analistleri Salı günü kaleme aldıkları bir müşteri notunda bu görünüme karşın faiz veren menkul kıymetlere yönelik yatırımcı talebinin ihraçları desteklediğinin altı çizildi.

Günün işlemleri arasında İrlanda ve Slovenya'nın 10 yıllık tahvillerini pazarlamaları var. İtalya 15 yıl vadeli tahvil sunuyor. Volkswagen üç vadede tahvil satışı yapıyor ve Fransız tren şirketi Alstom SA Bombardier Inc.'in ray kısmının alımının finansmanı için sekiz yıllık borç ihraç ediyor.

ING Groep NV'ye göre Euro Bölgesi'nde hükümetler bu yıl 1 trilyon euronun üzerinde borçlanacaklar.