Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Birliği (AB), Noel'i takip eden hafta sonunda geniş aşılama kampanyasına başladı.

Kıtada Pazar günü başlayan Kovid-19 aşı programıyla 2021 yılı sonuna kadar yetişkin nüfusun tamamının aşılanması planlanıyor.

Alman biyoteknoloji şirketi Biontech'in ABD'li ilaç şirketi Pfizer ile birlikte geliştirdiği Kovid-19 aşısından AB ülkelerine şimdiye kadar 12,5 milyon doz aşı tedarik edildi. 27 üyeye sahip birlik farklı şirketlerden 450 milyon doz aşı tedariki için görüşmeleri tamamladı.

Daha önce aşılamalara başlayan İngiltere'nin yanında İsviçre ve Sırbistan gibi Birlik dışındaki ülkelerde de aşılamalar başladı.

Almanya'da ilk aşı resmi başlangıç öncesinde uygulandı

AB'de resmi aşı programının başlangıcından önce Almanya'da aşılamaların başladığı görüldü. Ülkeye yaşlı bakım evlerinde uygulanmak üzere 150 bin doz aşı temini yapıldı.

Cumartesi günü Saksonya-Anhalt eyaletinde yer alan Harz'da bakım evlerinde aşılamalar gerçekleşti. Ülkeye iki doz uygulanacak grup için Ocak ayının ilk haftasının sonuna kadar 2 milyon dozun üzerinde aşı temini gerçekleştirilecek.

Fransa'da ilk aşı 78 yaşındaki bir kadına yapıldı

Fransa'da ilk Kovid-19 aşısı Paris'te kamu hastanesinde uzun süreli bakım ünitesinde bulunan 78 yaşındaki bir kadına yapıldı. Salgının etkisini en çok hisseden Avrupa ülkelerinden olan İtalya'da da Cumartesi günü ulaşan Pfizer-BioNTech aşısı, Pazar sabahı önde gelen bulaşıcı hastalıklar merkezi olan başkent Roma’daki Lazzaro Spallanzani Hastanesi’nde sağlık çalışanlarına uygulandı. Kovid-19 aşısı ilk olarak hastane profesörlerinden Maria Rosaria Capobianchi, hemşire Claudia Alivernini, hekim Alessandra D’Abramo, hekim Alessandra Vergori ve sağlık çalışanı Omar Altobelli’ye yapıldı.

İspanya'ya her hafta 350 bin doz aşı tedarik edilecek

İspanya'da Kovid-19 salgınına karşı ilk aşı bakımevinde kalan 96 yaşındaki bir kadına yapıldı.

İspanya'da hükümetin belirlediği Kovid-19 aşı programına göre uçakla, özel olarak eksi 70 santigrat derecede tutulan kutularla taşınan aşının ilk aşamada haftada 350 bin doz şeklinde ülkeye gelerek, özerk yönetimlere dağıtılması öngörülüyor.

Polis, jandarma ve askerin koruması altında depolara nakledilen aşılarda öncelik bakımevlerindeki yaşlılar ve personel ile sağlık çalışanları ve engelliler olacak.

Aşının dağıtımı için ölüm riski, hastalığa maruz kalma riski, sosyo-ekonomik etki riski, hastalık riski, yaş gibi kriterlere göre 18 grup oluşturuldu.

Hollanda aşılamalara 8 Ocak'a kadar başlamayacak

Birliğin büyük ülkelerinde aşılamalar başlarken Hollanda aşılama için 8 Ocak'a kadar başlamaya karar verdi. Ülkeye Biontech-Pfizer aşısından haftasonunda 10 bin doz temin edildi. Belçika ve Lüksemburg'da a aşılamaların 28 Aralık'ta başlaması öngörülüyor.