Advertisement
HABERLER ABONE OL

Konu hakkında bilgi sahibi kişilerin aktardığına göre Avrupalı düzenleme ve denetleme kurumları, bankaların hissedarlara temettü yoluyla geri verebilecekleri kar miktarı konusunda İngiltere Merkez Bankası'ndan daha muhafazakar bir yaklaşımı değerlendiriyorlar.

Düzenleme ve denetleme kurumları ilk dokuz ayda sadece en güçlü bankalar için temettü ödemelerini finansal sistemde tutmaya çalışırken yaklaşık yüzde 20 karla sınırlayıp sınırlamayacaklarını görüşüyorlar.

Üst sınır, İngiltere düzenleyicisinin bankaların önümüzdeki yıldan itibaren ödemeye başlayabileceğini söylediği yüzde 25 kârın altında bulunuyor.

Konuya yakın kaynaklar şartların henüz kararlaştırılmadığını ve AMB denetim kurulunun önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda yasağın kaldırılıp kaldırılmayacağına ve nasıl kaldırılacağına karar vereceğini belirtiyorlar. AMB denetim kurulu AMB tarafından atanan yetkililer ve en üst düzey ulusal bankacılık düzenleyicilerinden oluşuyor.

Bloomberg Perşembe günü, düzenleyicilerin fiili yasağı uzatacak ve yalnızca bölgenin en iyi sermayeli bankalarının ödemeleri yeniden başlatmasına izin verecek bir uzlaşma düşündüklerini bildirdi.

İngiltere Merkez Bankası, bankaların, hissedar dağılımları düşüldükten sonra, bankaların risk ağırlıklı varlıklarının yüzde 0,2 puanını veya kümülatif üç aylık kârlarının yüzde 25'ini 2019 ve 2020'de aşmayan ödemeler yapmalarına izin vereceğini açıkladı.