Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, koronavirüs vaka sayısındaki artış ile birlikte karantina uygulamalarına gidileceği endişesi yanında HSBC Holdings Plc'nin Çin'de genişleme planlarına yönelik potansiyel tehdidin ardından değer kaybetmesi ve diğer banka kağıtlarını da aşağı çekmesinin ardından Temmuz'dan beri en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Gösterge Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 09:08'de yüzde 2 aşağıda seyrediyordu ve 31 Temmuz'dan bu yana en sert düşüşüne yöneldi. HSBC birkaç cepheden baskı altında. Çin Komünist Parti'nin yayın organı Global Times gazetesinde çıkan bir haberde, HSBC'nin ülkenin "güvenilmez kuruluş listesi"ne aday olduğu kaydedildi. İngiltere hisselerinin göstergesi FTSE 100 Endeksi aynı zamanda İngiltere'nin pandemide "kritik bir noktada" olduğu yolundaki haberlerin İngiliz seyahat şirketlerinin hisselerine sert satış getirmesinin etkisi ile yüzde 2.6 düştü.

Öte yandan Stoxx 600 Endeksi'nde yeniden düzenlenen sektör sınıflaması bugün yürürlüğe giriyor. Avrupa gösterge endeksine, perakende ve kişisel ve hanehalkı ürünleri sektörlerinden bazı kalemlerin yeniden yerleştirilmesi ile "kişisel bakım, ilaç ve market mağazaları" 20'nci sektör olarak eklendi. Diğer bazı sektörlerin isimleri değiştirildi.

Avrupa hisse senetleri, Kovid-19'daki artışların karantina tedbirlerini getireceği ve zaten kırılgan olan ekonomik toparlanmayı zorlayacağı endişesi ile geriledi. Almanya Sağlık Bakanı, Avrupa'da vaka sayılarındaki trendin endişe verici olduğunu kaydederken, İngiltere'nin en üst düzey sağlık yetkilisi Pazartesi günü ülkenin "kritik noktaya" geldiği uyarısında bulundu.

Nordea Investmet Funds kıdemli makro stratejisti Sebastian Galy, "Mevcut konsolidasyonun sadece bir uyarı olduğunu söylemiştik, önümüzdeki iki aylık dönemde çok daha ciddisi bizi bekliyor, ancak bu temelde alım fırsatı olacak," dedi ve "Değerleme bir endişe kaynağı, endişenin büyük kısmı büyüme hisseleri için. Kovid-19'un ikinci dalgası Asya'nın bazı kısımlarında, ABD'de be Avrupa'da yayılıyor ve bu da İspanya'yı kısmi kapanmaya zorluyor" şeklinde görüş bildirdi.