Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) beklendiği gibi faiz oranlarında değişikliğe gitmedi, banka yeni Uzun Vadeli Refinansman İşlemleri (TLTRO) programı açıkladı, geleceğe yönelik faiz hareketleri konusunda yönlendirmesini değiştirdi. 

Banka politika faizini sıfırda, mevduat faizini yüzde eksi 0.40'ta ve marjinal fonlama faizini de yüzde 0.25'te tuttu. Yeni TLTRO programı açıklanırken 2 yıllık yeni TLTRO serisinin Eylül ayında başlayacağı, Mart 2021'de sona ereceği belirtildi. AMB, bankalara ucuz para sağlamak amacıyla ilk TLTRO programına Haziran 2014'te, 2'sine Mart 2016'da başlamıştı. Söz konusu programla bankalara uzun vadeli kredi sağlamak ve enflasyonu orta vadede hedefe yaklaştırmak amaçlanıyor.

Bu programla bankalar 28 Şubat itibariyle sağladığı toplam kredilerinin %30'una kadarını AMB'den borçlanabiliyor.

Para politikası metninde daha önce 'en az yaza kadar' faiz değişikliği öngörülmezken şimdi, 'en azından 2019 boyunca' faiz değişikliği olmayacağı öngörüldü.

Bankanın kararı bölgeye yönelik büyüme endişelerinin arttığı bir dönemde geldi. İtalya'daki siyasi gelişmeler İngiltere'nin Brexit gelişmelerinin yanı sıra Çin ekonomisinin yavaşlaması gibi endişeler de söz konusu...

Para piyasalarında faiz artırımı fiyatlaması Eylül 2020'ye kaydı.

Euro Bölgesi'nin büyüme ve enflasyon tahminleri de geriledi.