Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası faizleri sabit tutarken, Aralık ayına ilişkin teşvik sinyalleri verdi.

Karar sonrası konuşan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde bankanın Aralık için tüm araçları gözden geçireceğini belirtti.

Piyasa beklentilerine paralel olarak banka mevduat faizini -%0,5 seviyesinde tuttu. Banka, politika faizini %0, marjinal fonlama faizini % 0,25 seviyesinde sabit bıraktı.

Faiz karar metninde 1,35 trilyon euroluk pandemi acil alım programı (PEPP) altında yapılacak alımlara devam edileceği vurgulandı.

Varlık alım programı (APP) altında yapılan alımların da aylık 20 milyar euroluk limitle devam edileceği açıklandı. Karar metninde banka refinansman operasyonları ile likidite sağlamaya devam edileceğini de belirtti.

Aralık için teşvik sinyali

Karar metninde Aralık'taki yeni makroekonomik projeksiyonların ekonomik görünüm ve risk dengesine ilişkin yeniden değerlendirmeye imkan vereceği vurgulandı. Güncellenen değerlendirmeye göre Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi'nin araçları gözden geçireceği belirtildi.

Kararın açıklanmasının ardından Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde basın toplantısı düzenledi.

Lagarde toplantıda şu mesajları verdi:

Avrupa'da ekonomi beklenenden hızlı ivme kaybediyor. Riskler belirgin şekilde aşağı yönlü. Ekonominin 4. çeyrekte daralıp daralmayacağını henüz bilmiyoruz. 3. çeyrek büyümesi ise yukarı yönlü bir sürpriz yapabilir. Avrupa Merkez Bankası Aralık toplantısı için tüm araçlarını gözden geçirecek. Bankanın Aralık'ta adım atması yönünde çok az kuşku var. Enflasyon 2021 yılına kadar negatif kalacak.