Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası faizleri sabit tutma kararı alırken, daha önce sinyalini verdiği teşvik uygulamasını da hayata geçirdi.

Piyasa beklentilerine paralel olarak banka mevduat faizini -%0,5 seviyesinde tuttu. Banka, politika faizini %0, marjinal fonlama faizini %0,25 seviyesinde sabit bıraktı.

Banka pandemi alım programına (PEEP) 500 milyar euro ekledi ve programı 9 ay uzattı. Daha önce Haziran 2021'de tamamlanması öngörülen pandemi alım programı Mart 2022 tarihine uzatıldı. Pandemi alım programının toplam büyüklüğü de 1,85 trilyon euroya yükseldi. Karar metninde net alımların pandemide kriz aşamasının bittiğine kanaat getirilinceye kadar devam edeceği mesajı verildi. AMB vadesi dolan PEPP tahvillerine en azından 2023 sonuna kadar yeniden yatırım yapacak.

Bankalara yeni tur finansman olanağı

Avrupa Merkez Bankası hedefli uzun vadeli finansman operasyonlarıyla (TLTRO) ilgili de uzatma kararı aldı. Karar metninde TLRTO ile ilgili olumlu şartlar değerlendirmesi 12 ay uzatılarak Haziran 2022'ye çekildi. Banka euro likiditesi için diğer merkez bankalarına sunduğu swap hatlarını da Mart 2022 tarihine uzattı.

Pandemi alım programının genişletilmesine karar verilen toplantıda 2021'de dört pandemi uzun vadeli refinansman operasyonu (PELTRO) uygulanması kararı alındı.

Varlık alım programında 20 milyar euroluk aylık alım hızının sabit tutulmasına karar verildi. Bankanın faiz kararı metninde kura ilişkin gelişmelerin takip edileceği vurgusu yapıldı.

Lagarde: PEPP'in tamamı kullanılmayabilir

Kararın ardından basın toplantısı düzenleyen Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, pandemi alım programının tamamının kullanılmayabileceğine işaret etti.

Belirsizliğin yüksek kaldığını belirten Lagarde kurdaki gelişmelerin de takip edildiğini vurguladı. Salgında ikinci dalganın dördüncü çeyrekte ciddi bir daralmaya neden olacağını belirten Lagarde tüketicilerin kaygılı halinin devam ettiğini söyledi. Başkan Lagarde 4. çeyrekteki gidişatın yüzde 2,2'lik daralmaya işaret ettiğini belirtti.

Aşı gündemini de değerlendiren Lagarde aşılamaların başlamasının güven verdiğini ifade etti.

Toplantıda mali destek çağrısını yineleyen Lagarde AB toparlanma paketinin gecikme olmadan operasyonel hale gelmesi gerektiğini söyledi.

Lagarde euronun güçlenmesinin de fiyatları aşağı yönlü baskıladığını belirtti.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde faizlerin politika araç setinin bir parçası olduğu ve her aracın da kullanılabileceğini ifade etti.

Avrupa Merkez Bankası beklentilerini revize etti

Avrupa Merkez Bankası Euro Bölgesi için 2020 yılına ilişkin GSYH beklentilerini de revize etti. Banka 2020 daralma beklentisini yüzde 8'den yüzde 7,3'e çekti. 2021 yılına ilişkin büyüme beklentisi ise yüzde 3,9 oldu. Daha önce 2021 için yüzde 5'lik büyüme beklentisi açıklanmıştı.

2020 yılına ilişkin enflasyon beklentisi yüzde 0,3'ten yüzde 0,2'ye revize edildi. 2021 yılına ilişkin enflasyon beklentisi ise yüzde 1 seviyesinde tutuldu.