Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) ana refinansman oranını %0,00, marjinal borç verme imkanı faizini %0,25, mevduat faizinini de -%0,50’de sabit tuttu.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi faizlerin sabit tutulacağı yönündeydi.

AMB, faiz oranlarının enflasyon görünümü güçlü şekilde hedefe yaklaşana kadar cari seviyede veya daha düşük kalmaya devam etmesinin beklendiğini belirtti.

Karar metninde pandemi acil alım programının (PEPP) en azından Mart 2022 sonuna kadar devam edeceği vurgulandı. Bunun yanında programın kayda değer şekilde daha hızlı devam edeceği ifade edildi. Avrupa Merkez Bankası, pandemi acil alım programının ilk çeyrekte olduğundan daha hızlı uygulanacağını belirtti.

Pandemi alım programı büyüklüğü değişmedi

Metinde pandemi acil alım programının tamamını kullanılmasına ihtiyaç olmayacağı da vurgulandı. Olumlu finansman şartlarının sürdürülmesi için gerektiğinde PEPP'in büyüklüğünün yeniden ayarlanabileceği de ifade edildi.

Programın büyüklüğü daha önce açıklandığı gibi 1,85 trilyon euro seviyesinde tutuldu. Varlık alım programında (APP) aylık 20 milyar euro olan alım hızı da değişmedi. Metinde varlık alım programının olası faiz artışından kısa süre öncesine kadar devam edeceği ifade edildi. Karar metnine göre, varlık alımları piyasa şartlarına göre esnek şekilde devam ettirilecek.

Lagarde: Euro Bölgesi'nde büyümeye ilişkin riskler genel olarak dengeli

Faiz kararının ardından Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde basın mensuplarının önüne çıktı.

Lagarde'ın açıklamalarında büyüme ve enflasyon görünümüne ilişkin değerlendirmelerle birlikte pandemi acil alım programındam çıkışla ilgili ifadeler öne çıktı.

Lagarde toplantıda ekonominin kademeli olarak açıldığını ve veriler hizmetler sektörü tarafında toparlanmaya işaret ettiğini belirtti. "İkinci yarıda ekonomik aktivitenin hızlanması bekleniyor" diyen Lagarde belirsizliklerin devam ettiğine dikkat çekti. Lagarde Euro Bölgesi'nde büyümeye ilişkin risklerin genel olarak dengeli olduğu mesajını verdi.

"Projeksiyonların incelenmesine çok zaman ayırdık. Üç ay öncesine göre görünüm ile ilgili daha iyimseriz." diye konuşan Lagarde son sinyaller güçlü bir sıçramaya işaret ettiğine vurgu yaptı.

"Temel fiyat baskıları düşük seyretmeye devam ediyor"

Enflasyon ve finansal koşullara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Lagarde, projeksiyonlar çekirdek enflasyonda kademeli yükselişe işaret ettiğini bununla birlikte temel fiyat baskılarının düşük seyretmeye devam ettiğini belirtti.

Piyasada faiz oranlarının yükselişinin daha iyi bir ekonomiyi yansıttığını ifade eden Lagarde, finansman koşullarının son dönemde genel olarak istikrarlı olduğunu söyledi.

Lagarde toplantıda enflasyon görünümü üzerine şu ifadeleri kullandı: Avrupa Merkez Bankası enflasyon görünümü üzerinde kurun etkisini izleyecek. AMB gerektiğinde tüm araçları gözden geçirmeye hazır.

Aşılama ve tedbirlerin gevşetilmesi hizmetler sektöründe toparlanmayı sağladı. Enflasyonu analiz ederken hizmetler sektörüne odaklanmak gerekiyor. Fakat hizmetler sektörü fiyatlarında fazla bir artış görmüyoruz. Enflasyonda nihai hedeften oldukça uzaktayız.

Olgunlaşmamış bir sıkılaşma büyüme ve enflasyon için risk oluşturuyor.

AMB 2021-2022 büyüme ve enflasyon beklentilerini yükseltti

Lagarde Avrupa Merkez Bankası'nın tahminlerini güncellediğini de ifade etti.

Buna göre, 2021 Euro Bölgesi büyüme beklentisi yüzde 4'ten yüzde 4,6'ya çıkarıldı. 2022 büyüme beklentisi de yüzde 4,1'den yüzde 4,7'ye yükseltildi. 2023 beklentisi ise yüzde 2,1 olarak korundu.

2021 enflasyon beklentisi yüzde 1,5'ten yüzde 1,9'a çıkarıldı. 2022 enflasyon beklentisi yüzde 1,2'den yüzde 1,5'e yükseltildi. 2023 beklentisi de yüzde 1,4'te bırakıldı.

Projeksiyonlar 2023'te çekirdek enflasyonun yüzde 1,4'te olacağını gösterdi.

Bankanın 2021 petrol fiyatı tahmini 65,8 dolar olurken, 2022 için bu rakam 64,6 dolar, 2023 için ise 61,9 dolar oldu.

"Pandemi programından çıkışı konuşmak için erken"

Lagarde piyasaların merakla beklediği alım programları takvimine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Lagarde konuyla ilgili olarak şunları ifade etti: Avrupa Merkez Bankası para politikasında 'istikrarlı bir el' kullanmaya karar verdi. Pandemi acil alım programı esnek olacak ve mevsimselliği içerecek. Uzun vadeli politikayı tartışmak için çok erken. AMB de uzun vadeli politika seçeneklerini ele almadı. Pandemi alım programının sona erdirilmesine ilişkin tartışmalar zamanı gelince olacak, henüz bunun için erken.

Stratejik gözden geçirme süreci devam ediyor, sonuçlarını 2021'in ikinci yarısında açıklama hedefimizi devam ettiriyoruz. Alımların "ciddi şekilde daha yüksek hızla" sürdürülmesi ifadesi oybirliği ile desteklendi."