Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası piyasanın beklentilerine paralel şekilde faizleri değiştirmedi.

Banka, gecelik mevduat oranını -%0,50 seviyesinde, politika faizini %0'da ve gecelik borç verme oranını yüzde 0,25'te tuttu.

AMB pandemi varlık alım programını (PEPP) 1,85 trilyon euroda tuttu. Karar metninde bu programın en azından Mart 2022'ye kadar devam edeceği yinelendi.

Metinde PEPP tahvil alımlarının ikinci ve üçüncü çeyreğe kıyasla daha ılımlı hızda devam edeceği vurgulandı.

Banka, varlık alım programı (APP) kapsamındaki aylık 20 milyar euroluk alımların ilk faiz artışından hemen öncesine kadar süreceğini de belirtti.

Metinde tahvil alımlarının esnek şekilde yapılacağı ve finans şartlarında istenmeyen sıkılaşmayı önlemeyi amaçlayacağı belirtildi.

Lagarde'dan yüksek enflasyon vurgusu

Kararın ardından AMB Başkanı Christine Lagarde basın mensuplarının karşısına geçti.

Ekonomik faaliyetlerin yıl sonuna kadar salgın öncesindeki seviyeleri geçmesini beklediklerini aktaran Lagarde, "Yüksek enerji fiyatları, önümüzdeki aylarda satın alma gücünü azaltabilir. Enflasyon, öncelikle enerji fiyatlarındaki artış ile talepteki toparlanmanın arzı geçmesi nedeniyle yükseliyor. Enflasyonun yakın vadede daha da yükseleceğini ancak önümüzdeki yıl içinde düşüşe geçeceğini öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

Enflasyondaki artışın büyük ölçüde petrol, gaz ve elektrik gibi enerji fiyatlarındaki yükseliş, ekonominin açılmasıyla artan talebin arzı geride bırakması ve tedarik sıkıntısından kaynaklandığına işaret eden Lagarde, söz konusu etkenlerin 2022'de hafiflemesini beklediklerini kaydetti.

Lagarde, yakın dönemde arz dar boğazları ve artan enerji fiyatlarının toparlanmanın hızı ve enflasyon görünümüne ilişkin risk oluşturduğuna dikkati çekerek, "Arz kıtlığı ve yüksek enerji fiyatları daha uzun sürerse bunlar (ekonomik) toparlanmayı yavaşlatabilir." dedi.

Lagarde yüksek enflasyon aşamasının beklentilerden uzun süreceğini de belirtti.

Lagarde piyasalarda oluşan faiz artışı beklentisiyle ilgili olarak da "Piyasalardaki faiz artışı beklentisi yönlendirmelerle uyumlu değil" diye konuştu.