Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Euro Bölgesi ekonomisini canlandırmak için yeni bir tahvil alım programı açıkladı.

AMB mevduat faizini beklentilere paralel olarak 10 baz puan düşürerek eksi % 0.4'ten eksi % 0.5'e çekti. Politika faizi % sıfır ve marjinal fonlama faizi de % 0.25'te bırakıldı. Banka ayrıca 1 Kasım'dan itibaren her ay 20 milyar euro tahvil alacağını ve tahvil alımlarının gerektiği müddetçe devam edeceğini açıkladı. Enflasyon görünümü iyileşene kadar faiz oranlarının uzun süre daha mevcut seviyelerde veya daha düşük seviyelerde kalabileceği belirtildi. 

Bankaların fazla likidite için varlıklarının bir kısmının negatif faizden muaf tutulacağı belirtilerek 2 kademeli faiz sistemine geçileceği ifade edildi.

Euro Bölgesi'nde zayıflayan ekonomi, ABD - Çin ticaret savaşları, enflasyonun % 2'lik hedefin altında seyretmesi gibi faktörler AMB'nin bu kararı almasında etkili oldu. Karar öncesi açıklanan sanayi üretim verisi de Temmuz'da % 0.4 ile beklentiden fazla düştü. 

Almanya ve Hollanda gibi çekirdek ekonomilerin yöneticilerinin parasal genişlemeye karşı olmasına rağmen bugün geniş çaplı alınan önlemler, gelecek ay görevi bırakmaya hazırlanan Başkan Mario Draghi'nin zaferi olarak görülüyor. Ancak AMB'nin bu önlemlerinin efektif olup olmayacağına dair şüpheler de mevcut.

Küresel ekonomilerdeki zayıflık nedeniyle Merkez Bankaları gevşeme politikalarına dönüyor. Fed'imn gelecek haftaki toplantısında faiz oranını bu yıl ikinci kez indirmesi bekleniyor