Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcılar yeni kriz araçları için geçerli bir isme sahipler, ancak konuya aşina olan kişilere göre henüz 21 Temmuz'a kadar hazır olacağından emin değiller.

Aktarım Güvence Mekanizması olarak anılan aracın isminin açıklanana dek değişebileceğini söyleyen yetkililer Çarşamba günü yapılması planlanan toplantıda görüşmelerin devam edeceğini, ancak daha yapılması gereken çok fazla şey olduğunu belirttiler.

Frankfurt'taki yetkililer, temel anlaşmazlıkların üstesinden gelinebileceğinden emin olsa da, taktiklerle ilgili tartışmaların devam ettiğini ve üzerinde çalışılması gereken önemli miktarda ayrıntı olduğunu söyledi.

Tedbirin faiz artırımlarını engellememesi, bundan yararlanan herhangi bir hükümet için hangi koşulların olması gerektiği ve olası yasal engeller tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Christine Lagarde liderliğindeki AMB Haziran ayındaki politika toplantısında, Temmuz ayında alınacak kararla birlikte faiz oranlarını artırmaya başlayacaklarını söyledi. Daha sonra, İtalyan tahvil getirilerindeki çıkıştan sonra zayıf euro üyeleri üzerindeki etkileri sınırlamak için eşlik eden bir kriz aracı taahhüt etmek zorunda kaldılar.

Politika yapıcılar, yatırımcılara bir önlemin hazır olacağına dair güvence vermeye çalışırken AMB'nin 29 Haziran'da Portekiz'in Sintra kentinde yaptığı yıllık geri çekme toplantısında Lagarde, 21 Temmuz'da yeni bir aracın "Yönetim Konseyi tarafından değerlendirileceğini" ve o sırada "devam eden bir çalışma" olduğunu söyledi.

Diğer yandan AMB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos ise bu haftanın başlarında, "Bir anlaşmaya kesinlikle varacağımızı umuyorum " dedi.