Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çek Cumhuriyeti, tüm Avrupa'da hızla yayılmakta olan koronavirüs pandemisini kontrol altına almak için, Fransa ve Almanya gibi okulları kapatırken, İtalya ve Hollanda ksııtlamaları yaygınlaştırdı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkenin en çok etkilenen bölgelerinde barların ve pubların Çarşamba gününden itibaren kapanacağını duyurdu, fakat Johnson’ın baş sağlık danışmanı bunun yeterli olmayacağını belirtiyor.

Bölge ülkeleri kısıtlamaları daha da sertleştirirken, Almanya’nın yeni koronavirüs vakalarındaki artış hızının pandeminin zirve yapmasından sonraki en yüksek seviyesine gelmesi bölge ülkelerinin salgını kontrol altında almada nasıl zorluk çektiğinin diğer bir işareti olarak değerlendiriliyor.

İspanya’dan Ukrayna’ya çoğu ülke vaka sayılarında rekor artışlar rapor ederken, yetkili makamlar katı karantina önlemlerine başvurmamak konusunda direniyor. Ulusal bir karantinadan ziyade daha bölgesel önlemler almaya çalışan ülkeler, ekonomilerin yeniden zarar görmesinden endişeleniyorlar.

AB seyahat etme kurallarını standartlaştırmaya çalışıyor

Daha sert önlemler alınmasına direnenlerin dayanağını, azalan hastaneye yatış sayısı ve ölüm oranları ile birlikte virüsün etkileme hızının yavaşladığı izlenimi oluşturuyor. Fakat yetkililer yaşlılar arasında hastalığın yayılmasıyla birlikte ağır vakalarda bir artış görülmesini bekliyor.

Avrupa Birliği seyahat kurallarının kafa karıştırıcı niteliğini değiştirmek için bir yol ararken, ülkelerin Avrupa İlişkileri bakanlarının giriş kısıtlaması için belirlenen sınırı resmiyete kavuşturmaları bekleniyor.

Bağlayıcılığı olmayan plan çerçevesinde, son 14 gün içerisinde her 100 bin kişiye 25 yeni vaka sayısının düştüğü ve test sonuçlarındaki pozitif vaka sayısının %4’ten az olduğu bölgelerde serbest bir şekilde seyahate izin verilecek.

Avrupa Salgın Hastalıklara Karşı Koruma ve Kontrol Merkezinin verilerine göre, şu an için 27 AB üyesi ülkeden hiçbiri belirlenen sınırın altında bulunmuyor.