Advertisement
HABERLER ABONE OL

Geçtiğimiz yaz ayında rekor sıcaklıklardan dolayı enerji santralleri kapanması, trenlerin geç kalması ve ekinlerin yanmasının ardından Avrupa iklim değişikliğine karşı küresel lider olarak ilk "sıfır-karbon" kıta olmayı hedefliyor.

Bu plan, Helsinki'de önümüzdeki iki gün boyunca Avrupa Birliği (AB) merkez bankacılarının yüz milyarlarca yatırımın nasıl karbon emisyonunu 2050'ye kadar sıfıra indireceği hakkındaki beyin fırtınalarıyla hız kazanacak.

Göreve başlayacak olan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bu hafta yaptığı açıklamada doğayı korumanın "neslimizin belirlenmiş görevi" olduğunu söylerken, "insani ve politik ahlaki sorumluluk" olduğunu ekledi. AB analistlerinin 2071-2100 yıllarına yönelik araştırmalarına göre, ortalama sıcaklığın 3.5 derece artması AB'nin 28 ülkesinde 190 milyar euro (210 milyar dolar) zarara neden olabilecekken, üretimi yüzde 1.8 düşürerek yaklaşık 200.000 sıcaklıktan kaynaklı ölüme sebep olacak.

İsveç İklim Bakanı Isabella Lovin'in Çarşamba günü Brüksel'de düzenlenen bir konferansta yaptığı açıklamada "Bizim gerçekten hırslarımızdan arınıp fosil yakıtın kullanılmadığı bir dünyaya geçiş yapmaya başlamamız lazım. AB, böyle bir hareket için küresel önderlik yapabilecek tek büyük güç." diye belirtti.