Advertisement
HABERLER ABONE OL

 

Son yıllarda Google, Amazon, Facebook, Apple, PayPal, Alibaba, Tencent gibi teknoloji şirketlerinin finansal hizmetlere ilgisi giderek artarken, bankalar da BigTech dünyasındaki bu gelişmelere karşı boş durmuyor. Son olarak Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) önerisi doğrultusunda Avrupa’dan 20 bankanın tüm nakitsiz ödemelerde kullanılacak bir ödeme sistemi üzerine çalıştığı öğrenildi. Teknoloji şirketlerine meydan okumanın yanı sıra Visa ve Mastercard’ın pazardaki hakimiyetine de son vermeyi amaçlayacak sistemin adı ise PEPSI (The Pan European Payment System Initiative) olacak. Söz konusu 20 banka içerisinde Almanya’dan Deutsche Bank’ın yanı sıra çok sayıda Fransız bankanın yer aldığı ifade ediliyor. Avrupa Birliği ülkelerinde toplam 6 bin banka bulunuyor.

'FİKİR ECB'DEN GELDİ'

Konuya yakın kaynakların aktardığına göre, PEPSI adı verilen sistem her türlü nakitsiz işlemi destekleyecek. Nfcw.com'da yer alan habere göre, BNP Paribas’ta küresel kartlar ve perakende ödeme müdürü olan Carlo Bovero, konuyla ilgili olarak, bankacılık dergisi Revue Banque tarafından düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, “Avrupa’nın büyük bir bölümünü temsil eden” bankaların görüşmelere katıldığını söylüyor. Yine aynı haberde, bankacılık sektöründen konuya yakın bir Fransız kaynağın, fikrin Avrupa Merkez Bankası’ndan geldiği bilgisini verdiği ve bunun Avrupalıların birbirine anında para aktarmalarına izin verecek bir sistem olacağını ilettiği belirtiliyor. Aynı kaynak, Avrupa Merkez Bankası’nın ödemelerin egemenliği konusunda endişelendiğini ve bunun teknik değil siyasi bir girişim olduğunu da vurguladı. ABD’li kart şirketlerinin yanı sıra Avrupa, teknoloji şirketleri ve Alipay gibi Çin merkezli ödeme yöntemlerine karşı da bir alternatif yaratmak istiyor.

Son yıllarda finansal teknolojiler alanında yaşanan gelişmelerin etkisiyle b ir çok ülke Mastercard ve Visa'ya karşı kendi ödeme şemasını alternatif olarak çıkarıyor. Türkiye'de de yerli ödeme şeması TROY, Bankalararası Kart Merkezi tarafından 2015 yılında kurulmuştu.