Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Merkez Bankası (RBA) bugünkü politika toplantısında, politika yapıcıların Çin'deki yavaşlama ve koronavirüs salgınından kaynaklanan olumsuz etkileri dengeleme çabaları ile birlikte, faiz indirimine gitti ve maliye tedbirleri ile birlikte daha da gevşeme için hazır olduğunu kaydetti.

Başkan Philip Lowe gösterge nakit faizi, Bloomberg'in anketine katılan traderlar ve ekonomistlerin yarısının beklentileri doğrultusunda, çeyrek puan indirerek yeni bir rekor düşük seviye olan yüzde 0.5'e çekti. Lowe, virüs salgının Avustralya ekonomisi üzerinde "önemli bir etkisinin" olduğunu kaydetti.

Lowe, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Virüsün yarattığı belirsizlik ayrıca iç harcamaları da etkiliyor," dedi ve "Kurul Avustralya ekonomisini desteklemek için para politikasını daha da gevşetmeye hazır" değerlendirmesinde bulundu.

Avustralya doları kararın hemen ardından yüzde 0.5 kadar yükseldi ve Sydney saati ile 15:18'de 65.55 ABD senti seviyelerine geldi. Piyasalar haftasonu virüsün hızla yayılması ile ortaya çıkan korkular ile birlikte hızlı dalgalandı. Ekonomistler bu sarsıntı öncesi RBA'nın faizde değişikliğe gitmesini beklemiyordu.

Lowe, açıklamasında, "Aralarında Çin'in de bulunduğu bazı ülkeler politika tedbirleri açıkladılar ve bu tedbirler büyümeyi destekleyecek," dedi ve "Ekonomilerin büyük kısmında, ABD dahil, önümüzdeki aylarda ilave parasal teşviğin geleceği beklentileri var" şeklinde görüş bildirdi.