Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avusturya, yeni bir karbon vergisi sisteminin yürürlüğe gireceğini açıklarken şirketler için kurumlar vergisinin de 5 yıl içerisinde kademeli olarak düşürüleceğini duyurdu.

Avusturya’da merkez sağ ve yeşiller partisi arasında yapılan anlaşmaya göre, hükümet 18 milyar euro değerindeki paketle ekonomideki farklı aktörlerin de emisyon azaltımlarının ve yeşil ekonomiye geçişin yükünü paylaşmasını öngörüyor.

Avusturya Maliye Bakanı Gernot Bluemel, karbon salınımına bir fiyat tarifesi uygulamak için birlik olduklarını söylerken alınacak önlemlerin çalışan kesimi destekleyeceğini, Avustruya’nın sürdürülebilirliğini güçlendireceğini ve salgından dolayı artan hükümet borçlarının kademeli bir şekilde azaltılmasında etkili olacağını söyledi.

İki parti arasında varılan anlaşmaya göre, ton başına karbon salınım vergisi Temmuz 2022’den itibaren 30 euro olarak başlayacak ve 2025 yılında 55 euroya çıkacak. Şehirde yaşayanlar kısmi bir vergi indirimi imtiyazı verilmesi planlanırken kırsal bölgelerde yaşayanların daha fazla yol gitme maliyetleri karşılanacak.

Şirketler için kurumlar vergisinin anlaşma dahilinde 2023 yılında yüzde 25’ten yüzde 24’e düşürülmesi ve 2024 yılında ise yüzde 23 olması planlanıyor. Kişisel gelir vergisi ise Temmuz’dan itibaren ikinci gruptakiler için yüzde 35’ten 30’a düşürülürken üçüncü gruptakiler için yüzde 42’den 40’a indirilecek. Çocuklu aileler için destekler ise çocuk başına 1.500 eurodan 2.000 euroya çıkarılacak.

Avrupa Emisyon Ticaret Sistemi kapsamında şu anki karbon salınım izinlerini fiyatı ton başına 62 euro civarında bulunuyor. Bu da Avusturya'nın yürürlüğe koymayı planladığı fiyatın iki katından fazla.