Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'ye konuşan kaynaklar, Azerbaycan Merkez Bankası'nın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda 1 milyar euro tutarında depo hesabı açacağını belirtti.

TCMB, Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası ile BAE dirhemi (AED) ve Türk lirası (TRY) para birimleri için İkili Para Takası anlaşması imzalamıştı.

İki ülke arasında karşılıklı ticaretin geliştirilmesi yoluyla finansal iş birliğinin daha da güçlendirilmesi amacını taşıyan anlaşma üç yıl süreyle geçerli olacak ve karşılıklı mutabakatla uzatılabilecek.

Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2021 yılında yaklaşık 7 milyar dolar civarında gerçekleşmişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın net rezervlerindeki gerileme devam ediyor.

Verilere göre 14 Ocak haftasında net rezervler 7,5 milyar dolara geriledi. Bir önceki hafta bu rakam 7,9 milyar dolar seviyesindeydi.

Brüt rezervlerde ise sınırlı da olsa yükseliş izlendi. 14 Ocak haftasında brüt döviz rezervleri 109,55 milyar dolara yükseldi. 7 Ocak haftasında brüt döviz rezervleri 109,45 olarak kaydedilmişti.

Swap hariç net döviz rezervleri 14 Ocak haftasında eksi 56,7 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta bu rakam eksi 56,9 milyar dolardı.

Yabancı yatırımcı 14 Ocak haftasında 55,1 milyon dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirirken, 76,3 milyon dolarlık tahvil satışı gerçekleştirdi.

Yabancı yatırımcı 7 Ocak haftasında 143 milyon dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirirken 72 milyon dolarlık tahvil satışı gerçekleştirmişti.

Böylece yabancı yatırımcı art arda sekiz haftadır hisse senedi piyasasında net satıcı konumunda bulunarak 2021’in başından bu yana en uzun çıkış serisini gerçekleştirmiş oldu.

Kasım ayının büyük bir kısmında hisse piyasasında net alıcı konumunda bulunan yabancı yatırımcı, 2021’in son iki haftasında toplamda 800 milyon dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirdi.

Yabancılar, swap piyasalarında TL varlıklarını azaltmaya devam ediyor Merkez Bankası ve BDDK verilerinden yapılan hesaplamaya göre yabancıların Türk bankaları ile yaptığı TL swap miktarı geçen hafta 252 milyon dolar azalarak 1,75 milyar dolara geriledi.

Son 5 ayda yaşanan çıkış 11,8 milyar dolar oldu. Geçen yıl 19 Mart haftasında yabancıların swap pozisyonu 24 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu.

Türkiye'de iştiraki bulunan Katarlı banka, Türkiye'de kurdaki oynaklığın yarattığı risklere dikkat çekti.

Alternatif Bank'ın sahibi Katarlı The Commercial Bank'ın (CBQ) Grup CEO'su Joseph Abraham, Bloomberg’e verdiği röportajda Türk lirasındaki oynaklıktan dolayı yaklaşık 1 milyar riyallik (275 milyon dolar) bir etki yaşadıklarını, bunu sindirmenin oldukça zor olduğunu söyledi.

Faizler ve kurdaki oynaklığın yönetilmesinin zor olduğunu belirten Abraham, Türkiye’de birleşme ve satın alma işlemleri için iştah olmadığını belirtti. CBQ’nun Türkiye’deki uzun dönem yatırımcılar arasında bulunduğunu belirten Abraham, “Türkiye’ye hem ülke hem de yatırım olarak bağlıyız” dedi.

Abraham, Türkiye iştirakleri olan Alternatif Bank’ın sermayesinin gerektiğinde artırılabileceğini belirtirken Türk lirasındaki oynaklığın CBQ’nun toplam kredi miktarı üzerinde risk oluşturduğunu söyledi.

Türkiye’deki iştirakleri için en büyük zorluğun kur risklerini yönetmek olduğunu belirten Abraham, CBQ’nun Türkiye’deki kredi portföyünde kur risklerini düşürmeye başladığını ve volatilitenin bir süre daha devam edeceğini vurguladı.

Altın fiyatları, ABD Başkanı Joe Biden’ın konuşması sonrasında tahvil faizlerindeki yükselişin duraksamasıyla yükseldi. Gram altın da küresel altın fiyatlarındaki yükselişle 800 TL sınırına ulaştı.

Biden, enflasyonla mücadelenin Fed’in görevi olduğunu ve merkez bankasının parasal teşvikleri azaltma planını desteklediğini söyledi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi 2 yılın zirvesinden gerilerken, S&P 500 yüzde 1 düşüş kaydetti.

Ukrayna ve Rusya arasındaki jeopolitik gerginlikler de güvenli liman altına olan talebi artırdı. Biden, Vladimir Putin’in sınıra 100 bin tabur asker yığdıktan sonra Ukrayna’ya ilerleyeceğini düşündüğünü söyledi fakat Rus liderin planları arasında tam bir işgalin olmadığını belirtti.

Ons altın fiyatı

Ons altın, hafta başından bu yana aşağı yönlü bir seyir izledikten sonra Biden’ın açıklamalarıyla çarşamba gününü 1.840 dolar civarında kapattı. Kasım ortasından bu yana en yüksek seviyelerde işlem gören değerli metal, perşembe sabahı 1.839 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın, hafta başında dolar/TL’deki yükselişle 800 TL’nin üzerine çıktıktan sonra haftanın kalanında inişli çıkışlı bir seyir izlemişti. Küresel altın fiyatlarındaki yükselişi dolar/TL’deki düşüşten dolayı sınırlı yansıtan gram altın, perşembe sabah saatlerinde 795 TL civarında bulunuyor.