Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Birleşik Arap Emirlikleri'nin dünyanın en büyük kripto şirketlerini ülkeye çekmek için bu çeyrek sonuna dek dijital varlıklar için servis sağlayıcılarına (VASP) federal bir lisans düzenleme hazırlığında olduğu bildirildi.

Bloomberg'in haberine göre, ülkede ilgili otoritenin bu platformların faaliyete geçmelerini sağlayacak izin düzenlemeleri için son aşamada olduğu belirtildi.

İşlem hacmi bazında dünyanın en büyük kripto para Borsası olan Binance'in ülkede daha büyük bir varlık göstereceği düşünülüyor.

Dijital varlık firmaları için ülke genelinde bir lisans düzenlemesi çıkarmayı planlayan BAE’nin kripto alım-satımları alanında tamamen kurallara bağlanmış bir ekosistem oluşturma yolunda olan Hong Kong ve Singapur gibi ülkelerle daha güçlü şekilde rekabet etmeyi amaçladığı belirtiliyor.

Bazı bölgelerde lisans uygulaması şimdiden kullanılıyor

Ülkede bazı serbest ekonomi bölgelerinin hali hazırda platofmlar için izinler çıkardığı gelen bilgiler arasında. Devlet tarafından yayımlanan bir raporda geçen bilgilere göre Dubai Multi Commodities Centre’ın 22 lisans çıkardığı belirtilirken Abu Dhabi Global Market’in 6 ve Dubai Silicon Oasis Authority’nin en az bir lisans çıkardığı belirtiliyor.

Ortadoğu’da Wall Street bankalarının merkezi olan Dubai International Financial Centre’da ise şu an için çıkarılmış bir izin bulunmuyor.

BAE geçtiğimiz yıl sonunda daha fazla yatırım çekme amacıyla 14 kamu ve 16 özel sektör katılımcısını da barından risk değerlendirme raporunu tamamlamıştı.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları Bitci Teknoloji AŞ, Icrypex Bilişim AŞ, Paribu Teknoloji AŞ ve Eliptik Yazılım ve Ticaret AŞ (BTC Türk) hakkında toplam 18 milyon 800 bin lira idari para cezası uyguladı.

AA'nın haberine göre, kripto varlık hizmet sağlayıcıları 1 Mayıs 2021'den itibaren 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında yükümlü olarak belirlenmişti.

Bu kapsamda MASAK, internet sitesinden kripto hizmet sağlayıcılara ilişkin rehber yayımlamış ve bu şirketlerin tabi oldukları yükümlülükler; müşterinin tanınması, şüpheli işlem bildirimi, bilgi ve belge verme, devamlı bilgi verme ile muhafaza ve ibraz olarak belirlenmişti.

MASAK tarafından söz konusu hükümler kapsamında denetimler gerçekleştirildi. Bitci Teknoloji AŞ, Icrypex Bilişim AŞ, Paribu Teknoloji AŞ ve BTC Türk nezdinde 2021'de yapılan yükümlülük ihlallerine ilişkin olarak, 2022'de söz konusu hizmet sağlayıcılarına idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı.

Bu kapsamda, Bitci Teknoloji AŞ hakkında 4 milyon 250 bin lira, Icrypex Bilişim AŞ'ye 4 milyon 100 bin lira, Paribu Teknoloji AŞ'ye 8 milyon lira, BTC Türk'e 2 milyon 450 bin lira olmak üzere toplam 18 milyon 800 bin lira idari para cezası uygulandı.