Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesindeki düzenlenen AK Parti 30. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın açılış konuşmasıyla başladı.
AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım'ın moderatörlüğünde gerçekleşen "Ekonomi" başlıklı oturumda da Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati sunum yaptı.

Bloomberg HT’nin edindiği bilgiye göre, sunumun perde arkasında şu konular ele alındı:

Sunumda, küresel ekonomik aktivitenin son dönemlerde yavaşlamakta olduğu ve büyüme oranlarının aşağı yönlü güncellendiği belirtildi. Enflasyonun tarihi yüksek seviyelere çıkmasının ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımına gitmesinin küresel likidite koşullarını zayıflattığı ve tahvil faizlerinin artmasına neden olduğu kaydedildi.

Küresel ekonomide likidite ve talep koşullarının zayıflamakta olduğu bir dönemde Türkiye ekonomisinin güçlü ve dengeli büyüdüğü, kuvvetli istihdam artışı yaşandığı, ihracattaki rekor seviyeler ve tüm zorluklara rağmen makine-teçhizat yatırımlarının ön plana çıktığı açıklandı.

Ayrıca, Türkiye’nin küresel ekonomide zorlukların arttığı bu dönemde elde ettiği olumlu performansta, güçlü kamu mali dengelerinin, düşük borçluluğun, reel kesim Döviz açık pozisyonunda son yıllarda görülen azalmanın ve sağlam bankacılık sektörünün etkili olduğu vurgulandı.

Enflasyon, önümüzdeki dönemde en öncelikli konu olacak

Enflasyonla mücadelenin önümüzdeki dönemde en öncelikli konu olarak ön plana çıktığı belirtilen sunumda, bugüne kadar enflasyonla mücadele kapsamında vergi indirimleri, dış ticaret tedbirleri, enerjide sübvansiyon, tarımsal destekler, finansmana erişimin kolaylaştırılması, selektif kredi politikasının yanı sıra döviz piyasasında istikrarı sağlamak üzere KKM uygulamalarına gidildiği açıklandı. Diğer yandan KKM uygulaması ile döviz kurunda sağlanan göreceli istikrarın ve ters dolarizasyonun devamının enflasyondaki düşüş eğilimi için kritik öneme sahip olduğunun altı çizildi.

Sunumda, önümüzdeki dönemde enflasyonla mücadelede koordinasyon ve iletişimin güçlendirilmesinin, etkin para politikasının, kamu maliyesindeki ihtiyatlı yaklaşımın yanında makro-ihtiyati politikaların kapsamlı ve etkin bir şekilde uygulanmasının önem arz ettiği belirtildi. Diğer taraftan, öncü göstergelerin yılın ikinci çeyreğinde ekonominin olumlu görünümünü sürdürdüğüne işaret ettiği kaydedildi.