Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bakan Türk Lirasını güçlendirecek tüm enstrümanları sunduklarını, kurdaki köpüğün tersine çevrildiğini söyledi.

Nebati: "Kur artık tartışılır olmaktan çıktı. Serbest piyasa koşulları altında döviz kurları dengeye kavuştu, artık gündemimizden çıkarıyoruz." dedi. Bakan kurdaki ataklardan kaynaklı yüksek fiyatlarla mücadele edeceklerini ifade etti.

Önemli tedbirler paketini ortama koyduklarını kaydeden Nebati “hızlıca gerekli adımları attık, ortodoks davranmıyorsunuz diyenlere TL’yi güçlendirecek enstrümanların tamamını sunduk. Bundan sonra yapılacak şey ekonomi politikalarını dikkatlice takip etmek ve enstrümanları kendinize uygun şekilde kullanma dönemi. Bu ülkenin gelenekleri, görenekleri, toplumsal dayanışması, iç dinamikleri, kültürel bakışları gibi her şey dünyanın küresel olduğunun anlaşıldığı bu dönemde bize bir kazanım sağlıyor. Birilerinin bize öğrettiği kuralların dışına çıkıyoruz.“ diye konuştu.

Bakan Nebati Ortodoks düşünmek zorunda olmadıklarını belirterek “bize öğretilmiş olan şeyler çerçevesinde hareket etmek zorunda değiliz. Bizim gücümüz bizim tarihimizden, bu toplumun dayanışmasından, son 2 yılda uyum sağlama kabiliyetimizi ortaya koyan çabamızdan ve başarımızdan kaynaklanıyor.” dedi.

Artık Heterodoks politikalar var”

Bakan Nebati, 2022’nin tarihi rekorların kırıldığı, yeni ekonomik modelin tamamen uygulanabilir olduğu ve bu yılın daha istikrarlı, Türkiye’nin kazanımlarının en yüksek olduğu yıllardan birisi olacağını belirterek, “Cari fazla ve büyüme. Hep birlikte bunları yaşayıp bunu da içselleştireceğiz. Biz Ortodoks politikaları bir tarafa koyduk. Artık Heterodoks politikalar var. Ama bunu yaparken de seçici olmayı, ülkenin gerçeklerine, iç dinamiklerine, uluslararası konjonktürün gereklerine uygun bir şekilde maliye ve para politikalarını birlikte yürüterek her türlü tedbiri almak ve özellikle bütçe disiplininden taviz vermemek koşuluyla yolumuza devam edeceğiz. Bu dönem, herkesin kazandığı, ülke paylaşımlarının en müreffeh toplum seviyesinde gerçekleştirildiği ve önünü gören, hesabını kitabını yapan bir dönem olacak. Rahat olun” dedi.

Nebati TL mevduata geçişin 91,5 milyar TL’ye yükseldiğini bildirdi.

Rus milyarder Mihail Fridman’ın kontrolündeki LetterOne, ortağı olduğu Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’nin yönetim kurulundaki dört ismin değişmesini istiyor.

Turkcell’in yüzde 19,8’ine sahip olan LetterOne, salı günü yaptığı açıklamada Afif Demirkıran, Nail Olpak, Hüseyin Arslan ve Julian Horn-Smith’in görevden alınmalarının Turkcell’in yönetimini iyileştirmek ve uluslararası yatırımcıları çekmek için bir adım olacağını belirtti.

Açıklamaya göre, LetterOne bu isimlerin yerine dört bağımsız yönetici önerdi.

Kasım ayında da yönetişim uyarısı yapmıştı

LetterOne Kasım ayında, ortağı olduğu Turkcell’in yönetim kurulunun performansını eleştirerek, kurumsal yönetim revizyonu istemişti. Maliyet yapısını, varlıkları parasallaştırma planlarını ve sermaye alokasyonunu değerlendirmek üzere Turkcell’de yeni bir komite kurulmasını isteyen LetterOne, Turkcell’in “önemli ölçüde daha fazla” değer yaratabileceğini ve değişikliklerin uygulanması halinde pazar lideri bir dijital telekom şirketi olabileceğini ifade etmişti.

Salı günü açıklama yapan LetterOne Yönetici Direktörü Ben Babcock, “Meşru endişelerimizi gidermek için Turkcell yönetim kuruluyla yapıcı bir şekilde ilişki kurmaya çalıştık ancak yönetim kurulu bizimle görüşmemeyi seçti” dedi.

Turkcell daha önce yatırımcılarından gelen geri bildirimleri memnuniyetle karşıladığını ancak LetterOne ile aynı fikirde olmadığını açıklamıştı.

Altın fiyatları yükselen tahvil faizleriyle sert bir düşüş yaşadıktan sonra piyasaların düzeltmeye gitmesiyle kayıplarının bir kısmını sildi. Gram altın ise küresel altın fiyatları ve dolar/TL’deki yükselişle 780 TL’nin üzerine tırmandı.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi haftanın başında hızlı bir yükseliş kaydettikten sonra yüzde 1,64 seviyesinde yatay bir seyir izliyor. Fed Minneapolis Başkanı Neel Kashkari ise bu yıl iki faiz artırımı beklediğini belirtti.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya ise altının fiyatlanmasında ilk başta piyasaların gereğinden fazla agresif davrandığını belirterek “ABD ekonomisi hala güçlü ve tahvil faizleri artarken bile altın fiyatları zayıflayan dolardan destek bulabilir” dedi.

Altın boğa piyasasına hazırlanıyor

Bloomberg Intelligence Analisti Mike McGlone ise hisse piyasalarının sendelemeye başlamasından sonra altın fiyatlarının yükselişe geçeceğini belirterek “Altın konsolide olarak boğa piyasasına hazırlanıyor” dedi.

Güvenli liman altın merkez bankalarının salgın dönemi parasal teşviklerini azaltmaya başlamasıyla 2021’i son 6 senedeki en kötü performanslarından biriyle kapattı. En son 2015’te yılı yüzde 10 civarında düşüşle kapatan değerli metal, yatırımcısına 2021’de yüzde 3,64 kaybettirdi.

Ons altın fiyatı

Ons altın, yılın son iki gününde kademeli bir şekilde yükseldikten sonra 2021’i 1.829 dolar ile 6 haftanın zirvesinde kapattı. Yeni yılın ilk işlem gününde 30 dolara yakın düşüş kaydettikten sonra yatay seyreden ons altın, fiyatlamalarda yaşanan düzeltme sonrasında 1.814 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Geçen haftaya 638 TL’den başlayan gram altın, dolar/TL ve küresel altın fiyatlarındaki yükselişle haftayı 783 TL civarında kapatmıştı. Hafta başında gerileyen gram altın, dolar/TL ve küresel altın fiyatlarındaki yükselişle yeniden 784 TL civarında işlem görüyor.

Goldman Sachs Group’a göre Bitcoin, yatırımcıların dijital varlıkları daha fazla benimsemesiyle altın yatırımlarının bir kısmını çekmeye devam ederek 100 bin dolar seviyesine çıkabilir.

Goldman, Bitcoin’in piyasa değerinin 700 milyar doların biraz altında olduğunu tahmin ediyor. Bu, kurumun Bitcoin ve altından oluştuğunu belirttiği “değer saklama pazarının yüzde 20’sini oluşturuyor.

Yatırıma uygun altının değerinin ise 2,6 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Goldman Sachs Küresel FX ve EM Stratejisi Eş Direktörü Zach Pandl’a göre Bitcoin’in “değer saklama aracı” pazarındaki payı önümüzdeki beş yıl içinde “varsayımsal olarak” yüzde 50’ye yükselirse, fiyatı yüzde 17 veya yüzde 18’lik toplam yıllık getiri ile 100.000 doların biraz üzerine çıkabilir.

Geçen yıl yaklaşık yüzde 60 değer kazanan Bitcoin, bu sabah 46 bin dolar seviyelerinden işlem görüyor. Piyasa değerine göre en büyük dijital varlık olan Bitcoin, kasım ayında 69.000 dolara yaklaşarak rekor kırdı ve 2016’dan bu yana yüzde 4,700’den fazla arttı.

Bununla birlikte Goldman’ın notunda Bitcoin’in doğal kaynak kullanımının kurumsal adaptasyon konusunda engeller oluşturabileceği değerlendirmesine de yer verildi. Bitcoin uzun zamandır dijital altın olarak anılıyor.

Altına yapılan eleştiriler Bitcoin için de gündeme geliyor: Faiz veya temettü ödemiyor ve daha geleneksel varlıkların performansını taklit etmiyor. Savunucuları, Bitcoin’in altın gibi, itibari para birimlerinin sistemik olarak kötüye kullanılmasına karşı koruma görevi gördüğünü söylüyor.

Warren Buffett’ın Apple’a yaptığı yatırım en kazançlılarından biri haline gelerek Buffett’a 120 milyar dolar kazandırdı.

Berkshire Hathaway 2016 ve 2018’in ortalarında Apple hissesi almaya başlamıştı ve satın almalar sonrasında holding iPhone üreticisinin yüzde 5 hissesine sahip olmuştu. Hisselerin toplam maliyeti bu süreçte 36 milyar dolar olurken Apple’ya yapılan yatırımın toplam değeri şu an 160 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Buffett’ın hızlı yükselen teknoloji hisselerine karşı muhafazakar tutumu belgesellere konu olmuştu. Yatırım danışmanları Todd Combs ve Ted Weschler sayesinde teknoloji sektörüne yatırım yapmaya daha sıcak bakan Buffett, Apple’ın Berkshire’ın en büyük üçüncü yatırımı olduğunu belirtti.

Apple ile ilgili “Muhtemelen şu ana kadar dünyadaki en iyi şirket” diyen Buffett, Apple’ı bir hisse olarak değil üçüncü bir şirket olarak düşündüğünü vurgulamıştı.

Apple piyasa değeri 3 trilyon doları geçen ilk şirket oldu

Kovid-19 salgınının başladığı 2020'den bu yana hisseleri 3 kattan fazla artan Apple'ın hisse değeri, pazartesi itibarıyla yüzde 3'e yakın değer kazandı.Bu yılın ilk işlem gününde şirketin hisse fiyatı 182,88 dolara kadar çıktı.

Şirketin piyasa değeri gün içinde 3 trilyon dolara ulaştı. Böylece Apple "3 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşan ilk şirket" oldu.

Apple'ı, 2,5 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Microsoft ve 1,9 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Google'ın ana kuruluşu Alphabet takip etti.

Piyasa değeri ilk kez 2 Ağustos 2018'de 1 trilyon doları bulan Apple, 19 Ağustos 2020'de de 2 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşmıştı.