Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bakan Varank, Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne video konferans yöntemiyle katıldı.

Varank, KOSGEB'in yeniden kurguladıkları Ar-Ge programını tüm girişimcilere duyurmak istediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Yeni programa Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı adını verdik. Önceki halinden farklı olarak bir ürün geliştirme destek modülü ekledik. KOBİ'lerimiz çağrı esaslı olarak, belirlenen sektörlerde üst limitleri arttırılmış bu programdan faydalanabilecek. İlk çağrıya bugün itibarıyla çıkıyoruz. Bu çağrıda imalat sanayisinde destekleyeceğimiz öncelikli iki sektörü belirledik. Biri otomotiv, diğeri elektronik. Elektrikli veya hidrojenle çalışan motorlu kara taşıtları, pil, yakıt hücresi ve batarya teknolojileri gibi konularda Ar-Ge, inovasyon ve Ür-Ge projelerini destekleyeceğiz. Elektronik sektöründe de işletmelerin 5G gibi yeni nesil mobil haberleşme teknolojileri alanındaki Ar-Ge, inovasyon ve Ür-Ge projelerine destek sağlayacağız. Her iki bileşen kapsamında destekleyeceğimiz KOBİ’ler, TOGG gibi vizyoner projelerde tedarik ekosistemin oluşmasına önemli katkılar verecek. Program kapsamında orta büyüklükteki işletmelere 6 milyon, küçük ölçekli işletmelere de 1,5 milyon liraya kadar destek sağlayacağız. Çağrımız, 18 Mayıs'a kadar açık."

"Türkiye'yi kritik teknolojilerin geliştiricisi yapmakta kararlıyız"

Varank, KOBİ ve girişimciliğe yönelik çalışmalara değinerek, 2002'den bugüne KOSGEB aracılığıyla 504 bin KOBİ'ye 7,8 milyar liraya yakın katkıda bulunduklarını, 2008'den bu yana kalkınma ajansları aracılığıyla KOBİ'lerin 11 bine yakın projesine 3,6 milyar lira finansman desteği sağladıklarını kaydetti.

Girişimcilerin finansmana erişimi konusunda hayata geçirdikleri fonlardan bahseden Varank, bölgesel kalkınmaya yönelik faaliyetleri de anlattı.

Varank, "Milli Teknoloji Hamlesi" vizyonu kapsamında yeni nesil destek programları geliştirdiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Türkiye'yi kritik teknolojilerin pazarı değil, geliştiricisi bir ülke haline getirmekte kararlıyız. Geleceğin teknoloji trendlerini yakından takip ediyor, müdahale alanlarını belirliyoruz. Teknoloji yarışında tüm ülkelerin eşit konumda olduğu yeni alanları odağımıza alıyoruz. Mobilite, akıllı yaşam ve sağlık teknolojileri, finans ve ticaret, sanayinin dijital dönüşümü, yapay zeka ve 5G teknolojileri konularında yol haritalarımızı oluşturmaya başladık, bir kısmında neticeye varmak üzereyiz."

Türkiye'deki uluslararası otomobil markalarının da elektrikli araç yatırımlarının arttığına işaret eden Varank, geçen hafta Ford Otosan'ın 2 milyar euroluk elektrikli araç yatırımı yaptığını anımsattı. Varank, "TOGG'un öncülük ettiği bu gelişmeler, ülkemizin elektrikli araç ekosisteminin büyümesine, güçlenmesine ve önemli bir merkez olmasına katkı sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Varank, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı kapsamında yatırımı desteklenecek ürün sayısını 919'a çıkardıklarını hatırlatarak, girişimcileri proje çağrılarını takip etmeye ve sunulan cazip teşvik imkanlarından yararlanmaya davet etti.