Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Bakır fiyatları, Çin ekonomisinde Ağustos ayında görülen toparlanmanın talebi güçlendirmesi ve bunun sonucu metaldeki rallinin sürmesi ile birlikte iki yılın en yüksek seviyesini gördü.

Uluslararası metal piyasalarında bakır için gösterge niteliğindeki Londra Metal Borsası (LME) 3 ay vadeli bakır fiyatları yüzde 2.3 yükselerek ton başına 6,830 dolara kadar çıktıktan sonra geriledi. Metal böylelikle Haziran 2018'den beri en yüksek seviyesine ulaştı. Nikel, çinko, kurşun ve diğer sanayi metalleri de değer kazandıç

Metal fiyatları, Çin'de imalat sektörü faaliyetinin geçen ay yaklaşık 10 yılın en hızlı genişlemesini göstermesinden destek buldu.

Zayıflayan dolar da, bu para birimi ile fiyatlanan metalleri ABD dışındaki ülkeler için ucuz hale getirmesinden dolayı bakır fiyatlarına ekstra destek sağladı.

Bağımsız metal uzmanı Robin Bhar, WSJ'ye yaptığı değerlendirmede, "Çin'da yapısal olarak bakır açığı var, bakır ithal etme ihtiyacındalar," dedi ve "Bu nedenle zayıf dolar ve güçlü Çin parası, Çin'in ekmeğine yağ sürüyor" şeklinde görüş bildirdi.